Quantcast

Медия без
политическа реклама

Протести искат оставката на гръцкото правителство след влаковата катастрофа

Влаковете ни работят по същия начин както преди 30 години, категорични са работещите в сектора

02 Март 2023Обновена
Гръцкият премиер Кириякос Мицотакис на мястото на траедията

Всички влакове на основната гръцка железопътна компания "Хеленик трейн" (Hellenic Train) днес няма да се движат, след като Гръцката федерация на железопътните служители обяви 24-часова стачка. Решението бе взето след тежката катастрофа в Централна Гърция, при която загинаха 46 души, а други 19 са в неизвестност. 

Гръцките железничари смятат, че причина за трагедията е лошото състояние на железопътната инфраструктура в страната.

"Пренебрежението, което трайно демонстрираха правителствата към гръцките железници, доведе до трагедията в Темпе. За съжаление непрекъснатите ни искания за назначаване на постоянен персонал, по-добро обучение, но преди всичко за въвеждането на съвременни технологии за безопасност, постоянно бяха хвърляни в кошчето за боклук", се казва в позицията на синдиката, цитирана от АНА-МПА.

Василис Завоянис, представител на служителите в Управителния съвет на компанията, каза за "Катимерини", че основният проблем на жп линията Атина - Солун, на която стана катастрофата, е, че не работи сигнализацията и дистанционното управление, а всичко е оставено в ръцете на човешкия фактор. "Влаковете ни работят по същия начин, както преди 30 години. За да ви го кажа образно, това е все едно имаме дупка пред дома си. Знаем къде е и винаги я избягваме, но в някакъв момент падаме в нея. Това стана и в този случай".

Гръцкият министър на транспорта подаде оставка, а началникът на гарата в Лариса беше арестуван и подведен под отговорност, след трагедия отнела живота на десетки души при жп катастрофа.

Протестни демонстрации искат оставката на цялото правителство. Тази вечер пред парламента ще протестират и студентите, предава кореспондентът на БНР в Гърция. Хора протестират пред гарите на страната в подкрепа на железничарите. Настояват за оставката на цялото правителство след катастрофата.

В Солун започнаха протести и на различни сдружения срещу липсата на контрол от страна на правителството върху частните компании, които контролират железопътния транспорт.

В центъра на Лариса и Солун са се образували опашки от желаещи да дарят кръв за пострадалите.

 

Още по темата