Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group

Проверяват се потенциални нарушения от страна на правителството, регулаторни органи и ръководители на двете банки

02 Апр. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС

Швейцарската федерална прокуратура започна разследване на подкрепената от държавата сделка за сливане на банките "Креди сюис" (Credit Suisse) и Ю Би Ес (UBS Group), пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс и БТА.

Прокуратурата, базирана в Берн, разследва потенциални нарушения на швейцарското законодателство от страна на длъжностни лица от правителството, регулаторни органи и ръководители на двете банки, които миналия месец се споразумяха за спешно сливане. 

"Федералната прокуратура иска активно да изпълнява своята мисия и отговорност да допринася за чист швейцарски финансов център и е създала мониторинг, за да предприема незабавни действия във всяка ситуация, която попада в сферата на нейната дейност", заяви органът пред "Файненшъл таймс".

Има "многобройни аспекти от събитията около Credit Suisse", които налагаха разследване и които всъщност ще бъдат анализирани, за да се "идентифицират всякакви възможни престъпления", се казва в съобщението на прокуратурата.

Миналия месец UBS беше принудена от швейцарските власти да поеме дългогодишния си местен съперник Credit Suisse в сделка, с която се създава нова банка.

Сделката е непопулярна на местно ниво, а днес швейцарският ежедневник "Тагес-Анцайгер" съобщи, че новата структура може да съкрати работни места с до 30%.

"Ако не бяхме направили нищо, акциите на (Credit Suisse) щяха да са без стойност в понеделник и акционерите щяха да се приберат у дома с празни ръце", заяви швейцарският министър на финансите Карин Келер-Зуттер миналия уикенд, за да оправдае сделката. 

 

Още по темата