Quantcast

Медия без
политическа реклама

“Креди сюис" ще получи 54 млрд. долара помощ

Швейцарската национална банка се намеси за осигуряване на ликвидност на закъсалата институция

16 Март 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Акциите на "Креди сюис" приключиха деня с рекордно ниска стойност.

“Креди сюис” ще заеме почти 54 млрд. долара от швейцарската централна банка, за да стабилизира ситуацията след драматичния спад на акциите си. Според швейцарската централна банка уточни, че “капиталът и ликвидността на “Креди сюис” са адекватни за системно важна банка”. С парите “Креди сюис” ще подкрепи основните си бизнеси и клиенти и ще направи оферта за обратно изкупуване на около 3 млрд.долара дълг.

Новината идва, след като вчера финансовите пазари по света преживяха пореден тежък срив покрай банковата криза и облаците, надвиснали над швейцарската банка "Креди сюис". По-рано през деня стана ясно, че банката няма да получи очакваното спасение от един от най-големите си инвеститори - "Сауди нешънъл банк".

Английският борсов индекс FTSE 100 се срина с 3,8% вчера - най-голямото понижение в рамките на един ден от 24 февруари 2022 г. насам, когато Русия нахлу в Украйна. Индексът е достигнал 7344 точки в края на деня, съобщават британските медии. Най-голямо понижение отчете финансовата група Prudential - 12%, следвана от минната компания Glencore (-10.7%) and Barclays bank (-9%). В резултат на понижението на цените на суровия петрол паднаха акциите и на BP и Shell - с над 8%.

Значителен спад отбелязаха и борсите в Европа. Германският борсов индекс DAX загуби 3,27%, френският CAC - 3,6%, а италианският FTSE MIB - 4,6%. Американските пазари също отвориха при спад на основните борсови индекси, макар и не толкова голям, колкото в Европа. Dow Jones и S&P 500 изгубиха 1,7% в началото на деня, а Nasdaq - 0,8%. 

Самите "Креди сюис" приключиха деня на рекордно ниско ниво - при 1,697 швейцарски франка за акция. Новината за отказа на саудитците да се намесят в кризата първоначално доведе до 30% спад в акциите, който след това се поправи до 24%. "Сауди Нешънъл Банк" са най-големият инвеститор в швейцарската банка и притежават 9,9% от нея, а днес обявиха, че не могат да надхвърлят 10% поради регулациите.

След развитието със саудитския инвеститор, банката поиска публично изявление за подкрепа от Швейцарската национална банка и от швейцарския регулатор "Финма", съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на два източника. То бе дадено малко след 21:30 часа българско време. В съвместно изявление, "Финма" и Швейцарската национална банка обявиха, че "проблемите на определени банки в САЩ не представляват директен риск за швейцарските финансови пазари".

"Стриктните изисквания за капитала и ликвидността, които се прилагат спрямо швейцарските финансови институции, гарантират тяхната стабилност. "Креди сюис" отговаря на тези изисквания. При необходимост Швейцарската национална банка ще осигури ликвидност на "Креди сюис", се казва още в изявлението.

Мерки има и на европейско ниво - Европейската централна банка е поискала от банките в ЕС да разкрият експозициите си към швейцарския кредитор, съобщи "Файненшъл таймс".

"Креди сюис" не е единствената банка, която претърпя срив на акциите си, макар че при нея той е най-тежък. Френската Société Générale загуби 12% от стойността на акциите си, а конкурентната BNP Paribas - 10%. Критичен бе и денят в Германия - акциите на Deutsche Bank се понижиха с 9%, а на Commerzbank - с 8.7%.

 

КОМЕНТАРИ

Няма нищо чудно, че инвеститорите остават предпазливи към големите банки, като се има предвид, че вчера агенция "Мудис" постави под негативно наблюдение кредитните рейтинги на шест регионални банки в САЩ, коментират наблюдатели. "Още един забележителен ден на финансовите пазари, и - уви - нямаме чувството, че най-лошото е зад гърба ни", допълва друг анализатор, цитиран от "Гардиън".

Проблемите на "Креди сюис" напоследък главоломно се увеличават - обвинение, че е позволила на наркодилъри да перат пари в България; че е замесена в корупционен скандал в Мозамбик; че е допуснала масов теч на лични данни на клиенти към медиите, изброява "Блумбърг" в материал, озаглавен "Креди сюис" е в криза. Какво се обърка?".

Припомняме българската връзка в главоболията на банката:

Швейцарската банка Credit Suisse е имала множество организационни недостатъци, които са позволили на неин служител да пере пари на българската наркомафия. Това е решението на Федералния наказателен съд в Швейцария, пише Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Банката трябва да плати глоба от 2

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?