Медия без
политическа реклама

Швейцарски прокурори обвиниха топ банка заради българската мафия

Една от най-големите кредитни институции в света - Credit Suisse, категорично отрича обвиненията

17 Дек. 2020Обновена

Швейцарски прокурори обявиха, че са повдигнали обвинение срещу една от най-големите банки в света - "Креди Сюис" (Credit Suisse), затова че трезорът не е предотвратил прането на пари от българска престъпна организация, предава БГНЕС, като се позовава на Франс прес. Обвиненията са категорично отхвърлени от втората по големина банка в Швейцария. 

От службата на главния прокурор на Швейцария (OAG) обаче твърдят, че след 12-годишно разследване е внесла поредица от обвинителни актове във Федералния наказателен съд във връзка с мащабна българска търговия с наркотици и пране на пари. Специално Credit Suisse е обвинена, че „не е предприела всички организационни мерки, които са разумни и са необходими за предотвратяване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на престъпната организация“. Бивш управител на банката и двама членове на престъпната организация също са обвинени за ролята им в схемата. Имало е обвинения и срещу втори служител на Credit Suisse, но те са били оттеглени.

В изявлението на банката се казва, че приема "с учудване решението на Главната прокуратура на Швейцария". "Credit Suisse отхвърля като безпочвени всички повдигнати обвинения срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен", заявява банката и добавя, че "възнамерява да се защитава енергично". Банката може да получи максимална глоба до 5 милиона швейцарски франка. 

През 2008 г. OAG откри разследване срещу български борец, работил главно като работник в южния швейцарски кантон Вале, и неговия работодател, заподозрян в пране на пари и членство в престъпна организация, разказва Франс прес. Разследването, свързано с периода от 2004 до 2008 г., постепенно е било разширено, за да включи повече хора, за които се смята, че са част от организацията, за която се твърди, че е участвала в трафик на големи количества кокаин от Южна Америка в Европа и пране на приходите, каза OAG. 

Работодателят на българския борец е бил осъден през 2017 г. за пране на пари, но е било невъзможно да бъдат открити борецът и съпругата му, казаха от OAG. Поради това прокурорите решиха да разделят случая и засега повдигнаха обвинения срещу бившия банкер, бившата съпруга на бореца и нейната сестра, за участие в организацията. 

Освен това OAG заяви, че повдига обвинение срещу Credit Suisse във връзка със случая. Според прокуратурата банката „не е успяла да предотврати преминаването на активи в размер на около 35 милиона швейцарски франка (40 милиона долара, 32 милиона евро), свързани с българската престъпна организация“. 

Междувременно Credit Suisse твърди, че организационните недостатъци, в които е обвинена, са "базирани на правила и принципи, които не са съществували през съответния период" или които не са приложими съгласно швейцарското законодателство.

Швейцарските прокурори не обявяват нито едно име на замесените и обвинени физически лица.

От всичко казано от обвинителите обаче, може да се направи предположението, че става дума за Евелин Банев, известен и като Брендо. Именно той стана преди години един от първите българи, за които Швейцария свали банковата тайна. Срещу него има дела и присъди в България, Италия и Румъния, но пък няма нито и следа от поне две години.

Банев е обявен за издирване с червена бюлетина. Това стана първо по искане на Румъния, след което и България реши да го търси. Това стана през 2018 г., когато  бе окончателно осъден на 6 г. затвор, Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за ареста му. Тогава държавното обвинение напомни, че Банев е признат за виновен за това, че от 17 октомври 2002 до 30 май 2005 г. в България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия е прал пари от наркотици.

Преди да бъде осъден у нас, Банев получи 20 г. затвор в Италия по делото "Кокаинови крале". Обвинението срещу него беше, че е ръководил международна група за трафик на кокаин. Преди година той беше осъден на 10 г. и половина затвор и от апелативния съд в Букурещ, пак за трафик на кокаин. Именно Румъния обяви за издирване Банев и в момента той се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Това стана, след като България отказа да предаде на Букурещ Банев с аргумента, че срещу него имало дело и у нас. Със същия аргумент Италия го пусна от тамошния арест по искане на България. След идването му у нас той веднага беше пуснат на свобода.

В България Брендо беше подсъдим за пране на пари повече от 7 г. Преди 6 г. Софийският градски съд го осъди на 7 г. и половина затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари от трафик на наркотици. Подсъдими с него бяха доведеният му брат, бившата му съпруга и сестра й. След това всички бяха оправдани от САС, но ВКС върна делото за ново разглеждане. После друг състав на апелативния съд призна Брендо за виновен за участие в престъпна група за пране на пари и го осъди на 6 години затвор. Накрая ВКС потвърди тази присъда. Именно заради това дело у нас той беше върнат от италианските власти, а след оправдателната присъда на САС от 2014 г. домашният му арест беше заменен с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Тя не беше променена, след като после друг състав го осъди на втора инстанция. 

Накрая Банев изчезна, независимо, че го издирваха и осъдиха три държави.

В края на 2018 г. антикорупционната комисия внесе в съда иск за конфискация срещу него и близките му. Стойността на иска е 23 275 542 лв. Тук влизат "имоти в София, дружествени дялове и суми, преминали по сметки.