Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша извика руския посланик заради изказванията на Путин

Повод са думите на руския президент за Втората световна война

28 Дек. 2019Обновена

Полското външно министерство извика руския посланик, след като Владимир Путин нееднократно обвини Полша през последните дни за избухването на Втората световна война, предаld държавната информационна агенция ПАП, цитирана от БГНЕС.

Агенциите съобщават, че посланик Сергей Андреев е бил повикан "спешно" в министерството във Варшава. Било му е заявено, че полските власти категорично се противопоставят на неотдавнашните "исторически инсинуации" от страна на Путин и други руски представители, казва полският заместник-външен министър Марчин Пшидач.

Той посочва, че Полша смята изразените от руския президент и други представители на руското ръководство възгледи за равносилни на "сталинистки прочит на историята" и "пропаганда на тоталитарна държава".

Това е поредният спор между двете славянски страни заради спомена за войната,. През последните дни Путин критикуваше остро резолюция на Европарламента, в която се казва, че Съветският съюз носи отговорност за Втората световна война.

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев съобщи по-късно пред РИА Новости, че е бил викан в Министерството на външните работи на Полша след резките изказвания на президента Владимир Путин за полския дипломатически представител в Нацистка Германия, предава и Агенция Фокус.

„Привикаха ме в МВнР на Полша. Говорих с директора на източния департамент“, разказа дипломатът. Той добави, че беседата е била „твърда, но напълно коректна“. „Той изложи позицията на полската страна, а аз – позицията на руската страна“, поясни дипломатът.

„Ставаше въпрос за изказването на Путин първо на срещата на върха на ОНД (Организацията на независимите държави), а след това и пред колегията на Министерството на отбраната. Няма да позволим на никого да ни чете нотации. Имаме какво да кажем и по темата за историческата политика“, добави той.

Путин, изказвайки се във вторник в разширен съвет на Министерството на отбраната, нарече „сволоч и антисемитска свиня“ посланика на Полша в Нацистка Германия Юзеф Липски, който подкрепя Адолф Хитлер и неговата идея полските евреи да бъдат изпратени в Африка, където да „измрат и да бъдат унищожени“. Президентът прочете откъс от доклада на посланика до полския външен министър: „Когато чух това, ... аз му отгворих“, отговорил е на фюрера, на Хитлер – „ако той го направим, ще му поставим един великолепен паметник във Варшава“. Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин по-късно заяви, че Полша трябва да се извини за подобни изказвания.
 

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

 

Всичко тръгна още през март т.г, когато Полша не покани руския президент Владимир Путин на честването по случай 80-та годишнина от началото на най-големия конфликт в историята на човечеството - Втората световна война, която избухва на 1 септември 1939 г

Говорителят на полския президент Анджей Дуда - Блажей Спихалски, заяви тогава, че поканите са били изпратени, като е взет предвид съвременният, а не историческия контекст. 

Руският държавен глава не е бил поканен, въпреки препоръките от полското външно министерство това да бъде направено. Такава препоръка е направил вече бившият заместник-външен министър Бартош Цихоцки, който от началото на март е полски посланик в Украйна. 

Говорителят на президента Анджей Дуда обаче подчерта, че консултациите с министерството на външните работи са носили неофициален характер и президентската администрация не се е обръщала за препоръки към ведомството.

Дни по-късно Павел Муха, зам.-началник на кабинета на президента на Полша, опита да обясни защо Владимир Путин. Според думите на политика, на планираното за септември събитие са поканени само членовете на ЕС и Източното партньорство. Ето защо например, Варшава изпратила покана към лидера на Беларус Александър Лукашенко.
„Не вървим по исторически път, не каним всички държави, например, не поканихме Япония“, каза Муха по радио Zet.
В същото време полският представител подчерта, че Путин не е персона нон грата и може да посети страната.
Освен това, Муха постави под въпрос приноса на Съветския съюз за поражението на Третия райх.
„Първо, СССР, ако се придържате към историята, участва в събитията от 17 септември, и така започна Втората световна война. По-рано, на 23 август, имаше пакт Молотов-Рибентроп и се случиха различни други събития“, твърди той.
По-рано полското ръководство обяви събития по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война под формата на среща на настоящите „съюзници и партньори“ на Варшава от ЕС и страните-членки на НАТО. Тогава решението да не се канят представители на Русия, шефът на президентския кабинет, Кшиштоф Щерски, обясни с нарушение на международното право през 1939 г.

През септември Европарламентът пък прие резолюция "За важността на съхраняването на историческата памет за бъдещето на Европа", в която се твърди, че Втората световна война са провокирали Германия и СССР, подписали пакта "Молотов-Рибентроп". Тогава Външното министерство на Русия рязко осъди "такъв подход към историческите данни"

"Опитите за изкривяване на историческата истина не престават. Към тях се включиха не само наследниците на нацистките съучастници, а сега това стигна и до някои доста уважавани международни институции и европейски структури", заяви Путин на 11 декември т.г. заседанието на организационния комитет "Победа".

Като пример той приведе точно неотдавнашната резолюция на Европейския парламент, която "постави на една и съща плоскост и нацистките агресори, и Съветския съюз. Едва ли не обвинявайки СССР, заедно с нацистка Германия, в разпалването на Втората световна война. Все едно са забравили кой нападна Полша на 1 септември 1939 г. и Съветския съюз на 22 юни 1941 г.", каза той.

"А тези, които опитват да спорят с такава, неосноваваща се на нищо реално безпардонна лъжа, предварително биват обвинени в информационна война против демократична Европа. Това е цитат", добави Путин.

Той подчерта, че Русия ще продължи да публикува архивни материали за войната, в частност за мъжеството на защитниците и безчинствата на нацистите. Путин се оплака, че опонентите все едно нищо не знаят - "или не могат да четат, или не могат да пишат".

 

 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?