Медия без
политическа реклама

Пхенян подготвя военен парад за Путин

САЩ и Южна Корея предупредиха руския президент да не създава по-тесни военни връзки със Северна Корея

17 Юни 2024Обновена
Руският президент Владимир Путин се готви за първото си посещение в Северна Корея от 2000 г. насам.
EPA/BGNES
Руският президент Владимир Путин се готви за първото си посещение в Северна Корея от 2000 г. насам.

Руският президент Владимир Путин ще посети КНДР утре и ще остане там два дни, съобщи официално пресслужбата на Кремъл. След това той ще посети за два дни и Виетнам.

Северна Корея изглежда се готви да посрещне Путин с военен парад. Гражданските самолети са изтеглени от летището в Пхенян и има признаци за подготовка за парад на площад ''Ким Ир Сен'', съобщи тази седмица NK Pro, базиран в Сеул уебсайт, като се позовава на сателитни изображения.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети Русия миналия септември. Смята се, че именно по време на това пътуване двамата лидери са се договорили Северна Корея да получи помощ от Русия за космическата си програма в замяна на предоставяне на въоръжение на Русия за войната в Украйна, което е в нарушение на резолюциите на ООН. Според Южна Корея Пхенян е изпратил в Русия контейнери, в които могат да се поберат почти 5 млн. артилерийски снаряди.

По този повод високопоставени представители на Южна Корея и САЩ разговаряха спешно по телефона, съобщи южнокорейското външно министерство.

Според зам.-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл и южнокорейският му колега Ким Хонг-кюн близките военни връзки между Пхенян и Москва ще доведат до допълнителна нестабилност в региона.

Тази седмица Русия заяви правото си да развива дипломатически отношения със Северна Корея. "Това е наш съсед, това е приятелска страна, с която развиваме двустранни отношения'', каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата