Quantcast
Пентагонът призна превъзходството на Китай в 3 военни сфери | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Пентагонът призна превъзходството на Китай в 3 военни сфери

Това са строителството на кораби, ракетните войски и системите за противовъздушната отбрана
4 333
 ЕПА БГНЕС архив

Армията на Китай превъзхожда тази на САЩ в поне три сфери на отбраната – строителството на кораби, ракетните войски и системите за противовъздушната отбрана (ПВО). Това се казва в доклад на Пентагона за Конгреса на САЩ, предава агенция EA Daily, цитирана от Агенция Фокус.

В документът се отбелязва, че армията на Китай вече има 350 военни кораби и подводници, докато САЩ имат само 293. При това азиатската страна има налични повече от 1250 крилати и балистични ракети с далекобойност от 500 до 5500 км, докато американското военно мнистерство има в разпореждане само един тип балистични ракети с наземно базиране с обсег на поражение от 70 до 300 км.

Освен това, заради доставките на руско въоръжение, Китай е надминал САЩ в сферата на интегрираните системи за ПВО. Китай има системи С-400 и С-300 руско производство, както и комплекси собствено производство.

По данни на Пентагона, китайските власти продължават реформирането на армията, като конкретно модернизират и разширяват ядрения си потенциал.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Австралия регистрира 10-и ден без нови случаи на Covid-19

27.01.2021

Обновена

604 2
Антъни Блинкен стана новият държавен секретар на САЩ

26.01.2021

1606 3
САЩ обявиха война на Telegram

26.01.2021

2161 5

Коментари

Billy-Joe Winchester

Китайците харчат и около 5 пъти по-малко за оръжие, отколкото американците.

Гласът

Китайците харчат и около 5 пъти по-малко за оръжие, отколкото американците.

Това не е съвсем така. Военият бюджет на САЩ е 4 пъти по-голям по текущи курсове на валутите и e 2 по-голям по ППС. Но докато в САЩ само 20% ($144 от $722 милиарда) от военният бюджет отива за оръжия (procurement) в Китай този процент е многократно по-висок (заплатите в китайската армия са много по-ниски). Та най-вероятно Китай харчат повече за оръжия. 

Boris65

Надеждата ми е в афро саксите и латиносите .

Sergey Dimitrov

Китай този процент е многократно по-висок (заплатите в китайската армия са много по-ниски). Та най-вероятно Китай харчат повече за оръжия. 

Ами да си наемат евтини китайци. Кой ги кара да плащат много за заплати? И за наеми на бази на чужда територия?

Irresistible
снимка на Irresistible

предава агенция EA Daily, цитирана от Агенция Фокус

 

Любими дезинформационни трафиконосни източници.😂

 

 

paragraph39

Billy-Joe Winchester

/:/Китайците харчат и около 5 пъти по-малко за оръжие, отколкото американците.

..........................................................................................................................

Китайците са жълта раса и с дръпнати очи, говорят китайски език и пишат с китайски йероглифи!!!

"Американците" кои са и какви са?!

А?!

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Американците са тези които са измислили 90% от техниката която ползуваш в ежедневието си, включително компютрото от което словоблудстваш и интернета. 

Китайците са тези които са произвели тези 90%.

А ти си представител на нацията, чието най-велико техническо изобретение е чушкопека.

vrana2

  Кравари с червени вратове.

аиг3

ЕА дейли-руски сайт с видимо пропагандна насоченост. Нещо като РТ и по-нормално версия на Спутник. Какъв е проблемът от Фокус да цитират реалния източник на информацията от САЩ. Всъщност и в тяхната статия няма линк към руския оригинал. Така че не можах да го намеря на сайта. А и самата статия в СЕГА е супер неясна. Китай имали 1250(брой) крилати и балистични ракети с обсег от 500 до 5500. Сравнено със САЩ, които имали само един (тип) балистична с обсег от70 до 300. Без споменаване крилати ракети. Сравнение на круши с череши, при което едните са червени, а другите големи.

de_Ruyter

Този източник как ти се струва? 😂

 

The report also says that "China has already achieved parity with—or even exceeded—the United States in several military modernization areas," including shipbuilding, land-based conventional ballistic and cruise missiles and integrated air defense systems.
It also notes that China is in possession of the "largest navy in the world," with some 350 ships and submarines, "including over 130 major surface combatants. In comparison, the US Navy's battle force is approximately 293 ships as of early 2020."
China "has more than 1,250 ground-launched ballistic missiles (GLBMs) and ground-launched cruise missiles (GLCMs) with ranges between 500 and 5,500 kilometers," the report said, adding that in 2019 Beijing "launched more ballistic missiles for testing and training than the rest of the world combined."

 https://edition.cnn.com/2020/09/01/politics/china-military-power-report/index.html

Sine_metu

Четв., 03/09/2020 - 01:32 (нов)

аиг3

Така че не можах да го намеря на сайта. А и самата статия в СЕГА е супер неясна.

 

Мда, понеже целта на останалия поток не е да те дезинформира.

Супер-ясно е едно: голямата игра се играе вече от трима. Огромен шанс за Холивуд. Заминават в кошчето всичките им бози, в които белите започват и печелят. Снимки само по новия сценарий: „С руснаците воюваме наужким, за да не ни спипат жълтите по бели гащи.“

mi6osp.

До 7 и 8

Първозточник на новината е ежегодният доклад на Пентагона за състоянието на армията на Китай, може да бъде намерен в сайта с доклади на Пентагона, излезе предната седмица. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ако Китай ги превъзхожда в две от тези три сфери, то същото би трябвало да важи и за Русия. Още повече, че в доклада е посочено, че превъзходството в ПВО се дължи основно на покупката на руски системи. За ядрения арсенал на Русия няма сми да обясняваме. А превъзходството на САЩ във военноморските сили е ирелевантно, защото военните им доктрини са напълно различни.

Boris65

Само в 3 сфери ? Проверете сметките. 

Sine_metu

Четв., 03/09/2020 - 07:32 (нов)

mi6osp.

До 7 и 8

Първозточник на новината е ежегодният доклад на Пентагона за състоянието на армията на Китай, може да бъде намерен в сайта с доклади на Пентагона, излезе предната седмица. 

 

За можене - може, но защо? Много отдавна се убедих, че дезинформацията е единствената цел на 90% от публикациите като цяло и на 100%, когато става въпрос за най-важните неща. Иначе защо американските разузнавания ще плащат на милиони служители (официално 960 000, в действителност сигурно са поне три пъти повече), а не вярвам руските и китайските да са по-малко.

The Pal
снимка на The Pal

А американските унивеситети са място, където руски евреи преподават математика на китайци.

Майтапа настрана, но жълтите водят в образованието с много пред Щатите и стара Европа. И изобщо не им пука за разни академични рейтинги, които се правят знаете къде... За съжаление, разликата между нас и добрите в Европа, расте с всяка година

de_Ruyter

Китайците харчат и около 5 пъти по-малко за оръжие, отколкото американците

Китайците нямат 200 бази по света, за които отиват безумни милиарди за логистика. Флотът им, може да е голям, но като цяло се придържа по тяхното крайбрежие, а не плава в пет океана. Разходите за такива воаяжи са колосални. Не на последно място, редовите китайски военни със сигурност получават по малки възнаграждения от американските си колеги. Перото за заплати в една армия винаги е висок процент от общия бюджет.

 

Китай са млада военна сила. САЩ са мастодонт. От една страна Китай се развива и усъвършенства, копирайки оръжейни системи и от Русия и от САЩ. От друга, китайците скоро не са воювали (като изключим пердаха който ядоха от виетнамците в края на 70-те), което също би било проблем за тях. Една армия винаги трябва да прецени нивото си в такива условия. Симулациите и ученията са бледо копие на реалните бойни действия, които дават ценна информация.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Китай няма 200 бази по свето но очевидно иска да има такива. Китай непрекъснато сондира и натиска страни от третия свят /Африка/ , предлагайки икономическото си присъствие. След него и военното. Китайският флот е джудже пред американския , но амбициити да пробият в световния океан са видими. Тука става въпрос за количествени натрупвания , когато достигнат един голям брой на съдове /способни за далечни плавания/ китайците несъмнено ще се опитат да "увиснат" във всички океани. Минус за тях е географията. За разлика от САЩ , а дори и Русия , които имат по две океански крайбрежия и алтернативни варианти за извеждане на флота си в световния океан , Китай има едно крайбрежие , по-лесно се блокира /от САЩ/. Така че въпросът с китайските бази зад граница тепърва ще се развива... Китай са млада военна сила , но с болни амбиции. Китай има самочувствието на хилядолетна империя . Само преди половин хилядолетие огромни китайски флоти /династията Мин/ са обхождали Тихия и Индийския океан , стигайки до Арабския полуостров. За китайците 600 години са като един миг. Китайците са воювали ! В средата на 20 ти век те имаха жестока гражданска война /Мао срещу националистите на Чан/ ... През 1979 Китай атакува северен Виетнам с "превантивна" цел - да разстрои обединен Виетнам , да удари икономиката му , да блокира нарастването на военната му мощ / с помощта на СССР/ . Китай не си поставяше в тази агресия да завзема виетнамска територия , а само да извърши "набег" и да опустоши граничните зони. Затова изтеглянето на Китай въобще не беше "пердах" от виетнамците , а предварително планиран сценарий. Стратегически погледнато войната от 1979 беше успех за Китай. Китай демонстрира непризнаване на съветските зони на влияние. Виетнам беше забавен в развитието си с поне една петилетка... Китайските ядрени сили са една загадка и като количество и като качество. Китай НЕ учавства в руско-американските договори за ядрените оръжия и "минава метър". Китай вероятно е третата ядрена сила в Света /а не Франция , както официално се смята/ .Твърди се че в областта на стратегическите ядрени оръжия китайците са достигнали високо качество на ракетните системи. Китай официално обяви преди няколко години че има на въоръжение МКБР с обсег достигащ вече и източното крайбрежие на САЩ. Несъмнено американците , развивайки своята ПРО , вземат под внимание вече не само Русия но и Китай.
Sergey Dimitrov

Пентагона е пропуснал една важна сфера.

Брой на мобилизационната готовност.

de_Ruyter

Какъв мастодонт е Индия?! 😂

Тези покемони бяха наритани от пакистанците за отрицателно време преди година и нещо.

На тях им дай да клатят глави и да се държат неадекватно, без значение дали воюват или правят филми.

de_Ruyter

Не останах с такова усещане... приказките за свалени пакистански самолети бяха на думички. Доказателства- йок.

 

Докато индийските си го отнесоха като куце пиле домат. И не става въпрос за техника, а до това как се ползва...

аиг3

Тъй, ако искате по-сериозна разбивка на доклада, който бил 170 страници можете да видите тук. А съм сигурен, че такава има и на други по-сериозни места.

https://nationalinterest.org/feature/breaking-down-pentagons-2020-china-military-power-report-quest-pla-parity-168201?page=0%2C3

  • Но някак ми пада доверието към НИ, при положение, че тая глупост със сравнението на общия брой (който не е особено голям)китайски наземно базирани балистични и крилати ракети по конкретен критерий с ТИП американски БАЛИСТИЧНИ(само) явно идва точно от тях и впоследствие репродуцирана из други сайтове. 
    Иначе да: 
  • -Най-голям флот-като абсолютен брой
  • -Много добре развита  интегрирана система за ПВО. Конкретно в този анализ не пише, че превъзхожда американската. Но  е логично да е така имайки предвид, че САЩ не залага на такъв тип ПВО(ракети) и разработките им явно са по-назад от руските. Там се разчита на по-силната авиация, която да ги пази от вражеските ВВС. А и географията ги пази. ПРО вече е нещо друго-там се хвърлят маса пари, за да се наруши концепцията за гарантирано ядрено унищожаване. Но то не е обект на обзорната статия. Още повече, че Китай още не играе в тази лига.

Има и някои други изводи взети директно от доклада. Че Китай ще се стреми до средата на века да се изравни със САЩ по сила.

Че Китай разполага вече с 200 бойни глави способни да застрашат територията на САЩ. Което, разбира се е много, но реално е много пъти под възможносите на САЩ и Русия.

  • Ако на някой му се занимава да търси съответния доклад и да рови из него ще е забавно.
Forza NATO

Константинополски реквием. 

 

Който продължава да насъсква, пардон - настоява, че руснаците са му основен враг, накрая ще получи тези от снимката.

Въпрос на напълно свободен и информиран избор. 

аиг3

Всъщност в икономически и военен план Русия не е считана за мега заплаха като преди. Никъде не се пише, че Русия се стреми и има какъвто и да е шанс във военно отношение да стигне паритет. Икономически пък да не говорим. На САЩ им е ясно, че Китай е новата световна сила с конкретни претенции. Затова и  погледът вече е съсредоточен в Югоизточна Азия. И се работи в насока да се попречи на Китай да затвори Южнокитайско море. Корпусът на морската пехота вече се реорганизира точно с идеята за действия по островите в Югоизточна Азия, които се приема, че ще са линията на конфликт.

Аладар

Друго предимство е че китайския войник яде 2 пъти по-малко храна.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Ехааа каква благодатна тема. Яко е бръкнала под опашките на уоннаби-кравунделите- с боксова рукавица направо... 
Та да се включа в обсъждането- ми то една КНДР има повече подводни лодки от краварите. По брой стволова букируема артилерия също са пред тях. За боен дух фанатизъм и надъханост - да не говорим. Хюман уейвс от 53-а при  Ялу ривър (по китайска транскрипция - Ялудзян ) още ги втриса пентагоналните фуражки и им докарва радикулит и маясъл. Та кво остава за по-големите братчета на северно корейците - китайчугите. Ми те ще ги отнесат реднеците само като пуснат по една вода в Тихия океан - цунамито ще отвее Калафоня Вашингтоня и по-безобидния Бритиш Калъмбия.. Та тъй... 

 

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Ех, мечти монголски

риболовец 5

   Пожелавам ти, китаец да ти е шеф.

   

Влез или се регистрирай за да коментираш