Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пендаровски: България ни предлага хитлерист за сближаване

РСМ иска да открие културен център за македонците в България

17 Апр. 2022
БГНЕС

Северномакедонският президент Стево Пендаровски лично се включи в кампанията срещу България след откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, предава Нова тв.

"Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза", се казва в коментара на Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля, на която присъстваха множество български политици от всички партии.

„За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави“, допълва той.

"Убеден съм, че нито македонският, нито българският народ смятат, че личността и /не/делото на Иван Михайлов може да имат принос в тази посока", каза още Стево Пендаровски

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България, предаде БГНЕС. Преди ден министър-председателят Кирил Петков беше на посещение в Битоля, където откри Културен център "Иван Михайлов".

Според Ковачевски Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора. Но тъй като се отнася за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол. „В РСМ всеки гражданин има право да изразява свободно своята етническа, религиозна, идеологическа принадлежност“, каза Ковачевски по повод на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. Той подчерта, че „неговото правителство ще продължава да спазва този подход, защото той е техен принцип и като държава, и като общество“.

„В същото време правителството на РСМ, както и обществеността чака деня, когато при нашите съседи ще дойде времето и там гражданите, които имат македонско самосъзнание, да могат по такъв свободен начин да изразяват своите убеждения“, каза още македонският премиер.

Откриването на българският културен център в Битоля не мина без провокации. При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква. На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.

Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания при слизането си от вертолета, с който той пристигна в Северна Македония, предава БГНЕС.

 

Още по темата