Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кирил Петков бе посрещнат с освирквания и обидни скандирания в Битоля

Премиерът призова да надмогнем историята, а Илияна Йотова му каза да вземе мерки срещу съветниците си

16 Апр. 2022
БГНЕС

Кирил Петков беше посрещнат с обидни скандирания при слизането си от вертолета, с който той пристигна в Северна Македония, предава БГНЕС.

Премиерът, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията дойдоха на посещение в Битоля, Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква, разказва още БГНЕС и добавя, че на част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.

Българският премиер обаче обяви, че "имаме много добра комуникация от двете страни на границата". "Моето присъствие показва заангажираност на нашето правителство, по този въпрос трябва да имаме обединение, не може да се играе междупартийно, трябва да се играе национално. За българския интерес е важно РСМ да бъде част от ЕС, не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели, трябва да работим заедно в синхрон всички", заяви Кирил Петков 

Според българския премиер не трябва да се мисли за натиск от когото и да било. "Трябва да се мисли кой е българският интерес, кой е интересът на Република Северна Македония и дали тези интереси не са общи. Ако нямаме мир и стабилност на Балканите, ако не можем да вдигнем границите, ако не може нашите бизнеси да работят от двете страни на границите, нищо няма да постигнем", подчерта Кирил Петков. 

Той беше категоричен, че правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. "Двете правителства работят много, трябва да стигнем до обща позиция, в България сме сложили рамките, които имаме, за нас е важно европейското бъдеще на РСМ да бъде там, всички общности в РСМ трябва да се чувстват с равни права, темата за Конституцията е реалистична, не е нещо, което не може да се постигне , въпросът е как, кога, в какви стъпки", допълни Кирил Петков.

"Подкрепяме българите в Република Северна Македония, нашата позиция е непроменена и ще я отстояваме напред в преговорите", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ премиерът Кирил Петков трябва да вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика, тъй като това би било опасно и тревожно. 

"Защото ние ще олекнем пред нашите европейски партньори и България никой няма да я вземе на сериозно. Това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната по отношение на членството на РСМ. Пътищата са два - ще започнат европейските процедури, България трябва да намери сериозни инструменти, които да поиска от Европейската комисия, така че в целия процес България да има достатъчно гаранции, че нашите условия ще бъдат отчетени", коментира още Илияна Йотова=

"Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и да направя всичко възможно те да бъдат вписани в Конституцията на тази държава. С премиера имаме еднаква позиция. Той трябва да уеднакви своята позиция с външнополитическия си екип". Това mcu заяви българският външен министър Теодора Генчовска. "Външното министерство води официалната политика на България по отношение на РСМ, съгласно рамковата позиция с подкрепата на Народното събрание. Няма как да не мине без външен натиск, надявам се на разбиране и подкрепа от страна на нашите съюзници. Очакваме колегите от Република Северна Македония да изпълнят ангажиментите си по изпълнение на Договора. Очакваме конкретни резултати", допълни българският външен министър.

УЧУДВАНЕ

Българският премиер Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България геноцидна държава“, разказва БГНЕС.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза дословно: „Това, което виждаме е, че има екстремистки позиции политически от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

Още по темата