Медия без
политическа реклама

Педофилски скандал с управляващи разтресе Унгария

Покровителят на семейниите ценности Виктор Орбан се изправи пред спонтанни протести

17 Февр. 2024
Хора се покачиха и на паметника на Площада на героите
ЕПА/БГНЕС
Хора се покачиха и на паметника на Площада на героите

Десетки хиляди унгарци протестираха снощи в Будапеща след президентското помилване по дело за сексуално насилие над деца, което шокира страната.

Демонстрантите изпълниха историческия Площад на героите в столицата в знак на солидарност с жертвите на насилие, съобщи Би Би Си.

Миналата седмица президентката Каталин Новак и двама високопоставени представители на управляващата партия "Фидес" на министър-председателя Виктор Орбан подадоха оставки заради спорното помилване.

Скандалът се превърна в най-голямата заплаха за управлението на Орбан, откакто се върна на власт през 2010 г.

На 16 февруари на Площада на героите се стекоха големи тълпи за демонстрацията, озаглавена "Там има чудовища".

Политическите партии бяха помолени да стоят настрана. Демонстрацията бе организирана предимно от младежи в знак на протест срещу малтретирането и пренебрегването на деца и за социална солидарност.

Правителството на Орбан превърна семейните ценности в основна част от своята политика. Очаква се днес в речта си за състоянието на нацията унгарският премиер да очертае следващите стъпки на правителството.

Гневът изригна, след като имената на 25 души, помилвани от г-жа Новак през април миналата година в рамките на посещението на папа Франциск в Унгария, бяха публикувани от унгарските медии.

В списъка на осъдените беше и заместник-директорът на детски дом близо до Будапеща, който бе вкаран в затвора за три години, заради злоупотреба с деца в държавното заведение. Той е бил осъден заради прикриване на педофилски действия на неговия шеф.

Същевременно оставка подаде и ръководителят на Унгарската протестантска църка заради скандала епископ Золтан Балог. Той обяви решението си след извънреден църковен синод. Балог е приближен на премиера Виктор Орбан.  Според унгарски медии той е лобирал за помилване на провинилия се в педофилия заместник-директор на детския дом.

Това е третият приближен на Орбан, който подава оставка заради скандала в рамките на седмица. Първо оставката си подаде президентката Каталин Новак, която е помилвала виновника. После оставка подаде и бившата правосъдна министърка Юдит Варга, за която доскоро се говореше, че може да оглави листата на партията на Орбан за евроизборите през юни и чието име бе забъркано в скандала.

Протестът снощи в унгарската столица бе организиран по призив на културни дейци и на инфлуенсъри. Много от протестиращите заявиха, че са дошли на него, за да разкритикуват "системата на Орбан". Това бе невиждана мобилизация срещу Орбан за годините, през които той управлява. Протестиращите казаха, че са излезли на площада в защита на прозрачността, на човешкото достойнство и на жертвите на системата на Орбан.

Самият Орбан запази мълчание по скандала и затова днешната му реч за състоянието на Унгария се очаква с повишено внимание. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, педофилия

Още по темата