Медия без
политическа реклама

Пакистанската армия нанесе удари в Иран

Това се случва в отговор на иранска атака

18 Яну. 2024Обновена
Белуджите (териториите в розово) живеят в Иран, Пакистан и Афганистан

Кризата между Пакистан и Иран бързо се влошава. Пакистанската армия е предприела през нощта удари в Иран, съобщи "Франс прес". Това е отговор на атаки на Техеран на пакистанска територия, при които според Исламабад са убити две деца.

Най-малко три жени и четири деца са били убити при ракетна атака от Пакистан срещу югоизточната граница на Иран, съобщиха държавни медии, цитирани от БГНЕС. По тяхна информация, пакистанската армия е ударила с ракети иранско гранично село.

Външното министерство на Пакистан заяви в четвъртък, че е извършило удари срещу екстремисти в Иран, след като Техеран започна атаки на пакистанска територия. "Тази сутрин Пакистан предприе поредица от силно координирани и конкретно насочени прецизни военни удари срещу укрития на терористи в провинция Систан и Бeлуджистан в Иран", се казва в изявление на външното министерство, което твърди още, че "много терористи са били убити".

В отговор иранското външно министерство привика пакистанският дипломатически представител за обяснения.

НАЧАЛОТО НА КРИЗАТА

При иранската атака, която се случи във вторник, са били убити две деца, а трима души са ранени, заяви официален Пакистан. Външното министерство на Исламабад осъди в сряда "непровокираното и явно нарушение на суверенитета на Пакистан", както окачестви иранския удар. Страната затвори границата с Иран, отзова посланика си в Техеран и изпрати военни подразделения в граничния район. Пакистан, която е ядрена държава, предупреди гражданите си да не посещават зоните близо до границата с Иран. 

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан потвърди вчера, че страната му е извършила въздушен удар в Пакистан, като твърдеше, че той е бил насочен срещу "иранска терористична групировка", а не срещу пакистански цивилни, предаде Франс прес. "Наша единствена цел бяха ирански терористи на пакистанска територия", заяви министърът на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

На прицел според Техеран е групировката "Джайш ал Адл" (Армия на справедливостта), която, действа основно в Иран и работи за независимост на втората по големина провинция Систан-о-Бeлуджестан, която е населена предимно със сунити, които се оплакват от дискриминация на шиитски Иран. Терористите се заклеха преди няколко години във вярност на "Ислямска държава". Белуджите живеят на територията на Иран, Пакистан и Афганистан.

Китай се опитва да посредничи между двете страни, но засега без резултат. На три места на територията на ирански Систан и Белуджистан вчера са се водили бойни действия между правителствената армия и "Джайш ал Адл". 

Индия посрещна с разбиране ударите на Иран по пакистанска територия, заяви индийският външен министър Рандхир Джайсуал. "Това е въпрос между Иран и Пакистан. Що се отнася до Индия, ние имаме безкомпромисна позиция на нулева толерантност към тероризма. Разбираме действията, които държавите предприемат в рамките на самозащитата", заяви той.

Ключови думи:

Иран, Пакистан, Балучестан

Още по темата