Quantcast

Медия без
политическа реклама

Османи: Чакам следващия ви министър

10 Юни 2022

Външният министър на РС Македония Буяр Османи ще проведе нов кръг разговори с българския си колега Теодора Генчовска, която е в процес на подаване на оставка.
"Аз съм министър от година и половина, вероятно ще се наложи да преговарям с четвърти колега от България", така Османи коментира политическата ситуация в България. Генчовска и Османи са в Солун, където тече среща на министрите на външните работи от югоизточна Европа. 
"Ще преговаряме с този, който българското правителство определи. Смяната на министри само затруднява преговорите, като последните разговори бяха позитивни и се надяваме да продължим така", добави Османи.
Дипломатът заяви, че българската страна е предложила вписването на българите в македонската конституция преди началото на европейските преговори. Македонското правителство обаче смята това за неприемливо.
Той добави, че е неприемливо въпросите за общото минало да влязат в преговорната рамка. 

Лидерът на македонската опозиция Християн Мицкоски заяви в същото време: "Трите искания на Петков са по-радикални от тези на Каракачанов, не знам дали има някой нормален който ще се съгласи с това".

Още по темата