Медия без
политическа реклама

Опозицията в Сърбия ще бойкотира частичния вот в събота

Студенти заплашват да блокират Белград на 29 декември

27 Дек. 2023
EPA/BGNES
Протестите, в които участват най-вече студенти, не стихват

Мобилизацията на протестиращите в Сърбия не отслабва вече девети ден, съобщи БНТ.  Искането е за анулиране на изборните резултати от 17 декември, които отредиха победа на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич. Опозицията обяви, че ще бойкотира новия частичен вот, насрочен за 30 декември. Международни наблюдатели съобщиха за нередности, а Русия обвини Запада в опит за дестабилизация на балканската страна.

Хиляди сърби за поредна вечер се събират пред сградата на Централната избирателна комисия. Ако няма промяна, блокадите ще обхванат цялата страна, обяви студентското движение "Борба".

Сръбската опозиция обяви, че ще блокира новия вот, насрочен за 30 декември в 30 секции от общо 8000 изборни секции в страната с аргумента, че това не е достатъчно, за да приеме резултатите от парламентарните избори от 17 декември. Опозицията смята, че победата ѝ е открадната в Белград и сигнализира, че сръбски избиратели от съседна Босна и Херцеговина са получили разрешение да гласуват незаконно в столицата. Сърбите в чужбина имат право да участват в парламентарни, но не и в местни избори. Това важи дори за гражданите на Босна и Херцеговина, които са с двойно гражданство.

Продължава гладната стачка на шестима представители на опозицията. Здравето на Мариника Тепич е влошено и тя е на системи, но отказва да прекрати протеста си.

Сръбски активисти обявиха, че възнамеряват да блокират Белград на 29 декември, за да протестират срещу предполагаеми изборни измами, предаде АФП.

Стотици протестиращи, водени от студентското движение "Борба", се събраха пред Философския факултет на Белградския университет с искане за преразглеждане на избирателните списъци.

"Обявяваме 24-часова блокада в петък, 29 декември", заяви активистът Иван Биелич по време на митинга.

Дясната Сръбска прогресивна партия (СНС) на Вучич спечели около 46% от гласовете на парламентарните избори, докато водещата опозиционна коалиция си осигури 23,5%, сочат официалните резултати.

Протестиращите издигнаха спорадични пътни блокади в Белград, призовавайки за анулиране на резултатите и провеждане на нови избори.

Кулминацията на протестите беше във вечерта на 24 декември, когато протестиращите се опитаха да щурмуват кметството на Белград, но полицията ги отблъсна с лютив спрей.

Демонстрантите счупиха прозорците на административната сграда на столицата и се опитаха да влязат вътре.

Междувременно белградски съд постанови четирима души, задържани по време на протестите, да останат в ареста за срок до 30 дни за "насилствено поведение на публично събрание".

Други шестима бяха ограничени до домашен арест по същите обвинения, а един човек беше освободен, се каза в изявление на Висшия съд в Белград.

Седемте арестувани протестиращи, които по-рано се признаха за виновни, получиха условни присъди до шест месеца затвор, се добави в изявлението. На всеки от тях е наложена и глоба в размер до 20 000 сръбски динара (171 евро).

Международни наблюдатели, включително Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Европейският парламент, съобщиха за нередности, купуване на гласове и фиктивни бюлетини в урните, както и че партията на президента Вучич е била облагодетелствана с помощта на пристрастни медии. Вучич отрича обвиненията, а според Русия Западът се опитва да дестабилизира Сърбия заради отказа ѝ да наложи санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

 

Ключови думи:

Сърбия, протест, избори

Още по темата