Медия без
политическа реклама

Опозицията в Северна Македония сведе българите до 750 семейства

Християн Мицкоски уверява, че нямат място в конституцията на страната

13 Юли 2022
ЕПА/БГНЕС
Християн Мицкоски

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски категорично отрече някога да е казвал, че подкрепя включването на българите в Конституцията на РС Македония, предаде БГНЕС. Преди три дни пред сръбска телевизия  той заяви, че "има искане за вкарване в Конституцията на 750 семейства, които говорят български".

"Да кажат кога съм споменал подобно нещо. Ние казвахме, че имаме готовност да дадем подкрепа при определени гаранции, но подобни гаранции няма в последното предложение. Да не говорят врели-некипели, да кажат публично дали съм твърдял подобно нещо", каза Мицкоски по време на снощния, девети протест в Скопие срещу френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ.

Според него френското предложение, което утре ще бъде внесено за обсъждане в пленарна зала на македонския парламент, "няма никаква правна стойност". Преди началото на дебатите ще има обръщение от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще призове македонците да направят решителна крачка към ЕС и да не изпускат дадения им шанс. 

СТИГА ОМРАЗА

"Нека да започнем процеса и по време на преговорите ще преодолеем всички различия, трябва да сложим край на цикъла на омразата, в който сме влезли с България", заяви македонският външен министър Буяр Османи, който е от албански произход. Заради усилията му да постигне компромисно решение опозицията го нарича на протестните си митинги "Бугар Османи".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?