Quantcast
Помпео: Русия да уважава суверенитета на Беларус | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Помпео: Русия да уважава суверенитета на Беларус

Опозицията гарантира безопасност на Лукашенко, ако той си иде с мир
Обновена
4 023
 ТАСС

САЩ призовават Русия да уважава суверенитета на Беларус, заяви след преговорите си във Вашингтон с министъра на външните работи на Великобритания Доминик Рааб.

"Обсъдихме също необходимостта всички страни, особено Русия, да уважават суверенитета на Беларус", уточни Помпео. Той нарече протестите в страната "вдъхновяващи" и призова Минск да прекрати своята жестокост.

Помпео каза още, че САЩ настояват властите в Беларус "незабавно да освободят гражданин на САЩ".

По-рано пък бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска заяви, че беларуската опозиция е готова да предостави на президента на страната Александър Лукашенко "гаранции за безопасност", ако той си отиде мирно от властта.

На въпрос на журналисти от украинското издание "Левый берег" дали на победилия на скорошните избори с 80% от гласовете Лукашенко ще бъдат дадени гаранции, Тихановска, която първо замина за Литва, а сега се намира в Полша, отговори:

"Това е въпрос на обсъждане. Разбира се, ако той си отиде мирно, човешки, такава вероятност има. Даже може да се каже - увереност. Лично аз трябва да говоря с всички хора. И мнението на всички хора ще бъде взето предвид по този въпрос".

На допълнителен въпрос за гаранции за сигурността на Лукашенко, Тихановска отвърна, че президентът ще получи "даже повече". Но не уточни дали става въпрос за по-сигурни гаранции.

Изявлението на Тихановска е ден след срещата на Лукашенко с руския президент Владимир Путин, на която Путин отново го поздрави с избирането му за шести мандат и обяви, че Русия ще отпусне заем от $1.5 млрд. на Беларус. При това руският президент изтъкна, че хората в Беларус сами трябва да решат сложната ситуация, възникнала след избора на Лукашенко и последвалите масове протести.

Още

Лукашенко се разправи чрез съда с главните си критици

06.09.2021

Обновена

1401
Полша обяви извънредно положение заради мигрантите

31.08.2021

968
Кристалина Георгиева си навлече критики, че помага на Лукашенко

24.08.2021

3951