Медия без
политическа реклама

Огромен митинг против Лукашенко се проведе в Минск

По-рано днес президентът си организира проява в своя подкрепа

16 Авг. 2020Обновена

Огромен протест срещу беларуския президент Александър Лукашенко се проведе в столицата Минск, съобщават руски медии. Протестиращите се събраха при паметника "Минск-град герой". Според опозиционния беларуски сайт Tut. by в демонстрацията са се  включили над 200 000 души, което го прави най-голямата антиправителствена проява в Беларус. Според чуждестранни кореспонденти в марша са участвали не по-малко от 100 000 беларуси. 

По-рано през деня самият Лукашенко говори на митинг на площад "Независимост", организиран от властите.  Държавният глава се обърна към участниците на митинга: "Призовавам тук не да ме защитавате, но за първи път от четвърт век да защитите вашата страна и независимостта й".

"Литва, Латвия, Полша, и за съжаление нашата братска Украйна и нейното ръководство, ни нареждат да проведем нови избори. Ако се съгласим да го направим, Беларус ще загине като държава, като народ, като нация, каза още Лукашенко. Според него е невъзможно да се фалшифицира 80% от резултата на вота.

Митингът в полза на Лукашенко дойде след действия на проправителствената обществена организация "Белая Рус". Тя организира "митинг на солидарност" в Минск за подкрепа на действащия беларуски президент Александър Лукашенко днес. Това обяви организацията във Фейсбук.

"В неделя от 12.00 ч. ще се проведе митинг на солидарност на столичния Площад на независимостта, близо до Дома на правителството. Събирането ще е мирно. Силите, подкрепящи държавния курс, ще се съберат там", се казва в изявлението. Според организаторите митингът ще събере "всички, които ценят родината си, които са против разделението на страната на два противоположни лагера".

Беларуският портал tut.by публикува любителско видео на колоните от автобуси с организирани контрапротестиращи, които прииждат към столицата. Журналистите са преброили 52 автобуса само от Хомелска област.

Според TUT.BY сред подкрепящите са основно държавни служители или работници, които са заплашени от уволнение или изселване от общежитията. Такива “делегации” са изпратили към Минск от "Белшина", "Интеграл”, Могилевския месокомбинат, "Славянка", "Бобруйскагромаш", Белоруския цементов завод, "Коммунальник”, БелЖД и други държавни предприятия. Военните са инструктирани да се явят на митинга в цивилни дрехи. Мобилизирани са и работещите в министерствата. На площада са стоварени и многобройни сили за сигурност. Има и сапьори.
 

Куда-то проследовала колонна силовиков

Видео: Владимир Соловьев / Дождь pic.twitter.com/UfWb2EtWxE

— Дождь (@tvrain) August 16, 2020


Напрежението в Беларус се повиши след президентските избори на 9 август. Според официалните резултати Лукашенко спечели с 80,1 процента от гласовете. На второ място е Светлана Тихановска с 10,12%. Опозицията не призна тези резултати, а самата Тихановская замина за Литва. В страната започнаха протести, които силите за сигурност брутално потушиха, използвайки сълзотворен газ, водни оръдия, и гумени куршуми.

Междувременно посланикът на Беларус в Словакия Игор Лещеня е първият от ръководителите на дипломатическите мисии на републиката, който обяви подкрепата си за участниците в протестите в страната, съобщи БГНЕС.

"Казвам се Игор Александрович Лещеня. Обръщам се към вас не само като посланик на Беларус в Словакия. Обръщам се към вас като най-възрастния ръководител на беларуска дипломатическа мисия в чужбина и единственият действащ беларуски дипломат, работил в Министерството на външните работи на СССР и в съветско посолство в чужбина. Подобно на всички беларуси и аз съм шокиран от историите за изтезания и побои над граждани на моята страна", казва дипломатът във видео съобщение, публикувано в YouTube.

Посланикът отбеляза, че разпознал на една от снимките в медиите на пребити протестиращи съученик на дъщеря си, който "със сигурност никога не е бил определян като хулиган".

Според него Министерството на външните работи "често се приравнява към органите на реда", които "се стремят да предотвратят намеса отвън във вътрешните работи на страната". "Но знам със сигурност, че ключовите компоненти на една сплотена, силна и независима държава са зачитането на волята на хората, техния език, история и култура. В Словакия аз представлявам Беларус и беларуския народ, който в съответствие с конституцията е единственият източник на власт в нашата страна страна", каза Лещеня.

Дипломатът изрази солидарност с "тези, които излязоха на улиците на белоруските градове с мирни шествия, така че техният глас да бъде чут".

 

Президентът на Русия Владимир Путин и неговият беларуски колега Александър Лукашенко се съгласиха в телефонно обаждане, че "проблемите" в Беларус ще бъдат бързо решени.

 

Протести избухнаха в Беларус след края на президентските избори, които бяха спечелени от Александър Лукашенко. Най-масови те бяха в столицата Минск, където органите на реда използваха сила, за да отблъснат демонстрантите. Няколко души са ранени, съобщи BBC. Има и арестувани.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?