Медия без
политическа реклама

Най-после обявиха данъчните декларации на Доналд Тръмп

Има години, в които е плащал малки или никакви данъци, а самият той твърди, че данните показват единствено колко е успешен

30 Дек. 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Комисията в Камарата на представителите на американския Конгрес, която разследва щурма на Капитолия от 6 януари миналата година, днес публикува данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп за шест години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Миналата седмица контролираната от демократите комисия гласува за публикуването на въпросните документи с редакции на чувствителна информация като например номера на социални осигуровки и информация за контакт. Данъчните декларации на Тръмп стават публично достояние в последните дни, в които Камарата на представителите все още е под контрола на Демократическата партия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има китайска банкова сметка и е плащал повече данъци за бизнес в Китай, отколкото в САЩ, писа вестник „Ню Йорк таймс”. Сметката се контролира от „Trump International Hotels Management” и чрез нея са плащани местни данъци между 2013 и 2015 г.

Комисията се сдоби с документи за периода от 2015 до 2020 г. в хода на разследване на "неуспеха на службата за вътрешни приходи своевременно да проведе задължителни одити на Тръмп по времето, по което той е бил президент". 

Оповестяването на тази информация увеличава вероятността от нови разкрития за финансите на Тръмп, които са обвити в мистерия и интриги още от 80-те години, когато той е перспективен строителен предприемач в Манхатън. 

Декларациите могат да придобият допълнително значение предвид това, че Тръмп даде началото на третата кампания за избирането си за президент на САЩ, отбелязва АП.

Преди да стане президент Тръмп беше известен като строителен магнат и водещ на телевизионно риалити шоу. По време на кандидатпрезидентската кампания той отказа да публикува данъчните си декларации, с което наруши политическите норми.

Данъчната служба на щата Ню Йорк проверява дали американският президент Доналд Тръмп действително е помогнал да родителите си да избегнат данъци на стойност милиони долари след журналистическо разследване, съобщи Би Би Си. В.

Представители на Републиканската партия заявиха, че демократите ще съжаляват за действията си и че след като следващата седмица поемат контрола върху Камарата на представителите, те ще настояват за публикуването на данъчните декларации и на други известни лица. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е платил само 750 долара данък върху своите доходи в годината, в която е избран да заеме поста, и още 750 долара през първата си година в Белия дом. Това показва разследване на "Ню Йорк Таймс".

Вече се появиха анализи, че декларациите показват, че в част от годините, Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп са претендирали за големи удръжки и загуби и са плащали малък или никакъв данък върху доходите през няколко от тези години.

Доналд Тръмп е загубил близо 1,2 млрд. долара в периода 1985-1994 г. съобщи в. Ню Йорк таймс", който е получил информация от данъчните служби за настоящия президент във времето, когато той е основно в бизнеса с недвижими имоти. Тръмп е декларирал загуби от 46.

Самият бивш президент се пробва да омаловажи значението на оповестяването на данъчните му декларации във видеозапис, публикуван в петък и придружен от искане за дарения за кампанията му. "Въпреки че тези данъчни декларации съдържат относително малко информация и не информация, която почти всеки би разбрал - те са изключително сложни - поведението на радикалните демократи е срам за Конгреса на САЩ", каза бившият президент. "Гардиън" цитира Тръмп да казва: "Демократите никога не трябваше да го правят, Върховният съд никога не трябваше да го одобрява и това ще доведе до ужасни неща за толкова много хора." Той продължи: "Голямото разделение на САЩ сега ще се влоши още повече. Радикалните леви демократи превърнаха всичко в оръжие, но не забравяйте, че това е опасна двупосочна улица!"

В Ню Йорк започна делото за данъчни измами срещу семейната компания на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БНТ. Съдебните действия бяха предприети за нарушаване на закона с цел генериране на печалби за себе си, семейството и бизнеса си.

"Данъчните декларации на "Тръмп" още веднъж показват колко забележително успешен съм бил и как успях да използвам амортизацията и различни други данъчни облекчения като стимул за създаване на хиляди работни места и великолепни структури и предприятия", твърди той.

 

Последвайте ни и в google news бутон