Медия без
политическа реклама

НАСА ще прави атомен реактор на Луната

Космическата агенция набира оферти с обществена поръчка и ще обяви победителя в началото на 2021 г.

21 Окт. 2020
Рисунка на предполагаемия атомен реактор на Луната
НАСА
Рисунка на предполагаемия атомен реактор на Луната

Американската космическа агенция НАСА обяви обществена поръчка за изграждането на атомен реактор на Луната. Името на победителя ще бъде съобщено в началото на следващата година.

Създаването на Луната на енергосистема с използването на атомна енергия е необходимо, за да могат хората да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята, заяви ръководителят на американското космическо ведомство Джим Брайдънстайн, цитиран от ТАСС.

Директорът на НАСА участва във видеоконференция по време на подписването на меморандум за сътрудничество с Министерството на енергетиката на САЩ.

"Ние възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго", отбеляза Брайдънстайн. Поради тази причина изграждането на атомна енергосистема ще бъде от съществено значение за усвояването на това небесно тяло.

Ръководителят на НАСА изтъкна и необходимостта от използването на атомната енергия за усвояването на Марс. "За да отправим хора на Червената планета, би било много ценно да разполагаме с ядрен ракетен двигател с използване на топлинна енергия или даже ядрена електрореактивна двигателна установка", добави Брайдънстайн. Той се надява, че такъв род двигатели ще са способни значително да съкратят времето за полета до Марс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата