Quantcast

Медия без
политическа реклама

Над 2000 са жертвите на силно земетресение в Афганистан

08 Окт. 2023
БГНЕС/ЕПА
Засегнати от земетресението чакат помощ в Херат, Афганистан.

Броят на загиналите от земетресението в Афганистан вече е 2053, 9240 са ранени и 1329 домове са повредени или разрушени. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на министерството на бедствията.

В събота земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер, последвано от осем силни вторични труса, разтърси труднодостъпни райони на 30 километра северозападно от столицата на провинцията Херат.

"За съжаление, жертвите на практика са много повече“, заяви заместник-говорителят на правителството Билал Карими рано в неделя. "Броят на загиналите е повече от 1000 души. Чакаме да видим какви ще са окончателните цифри“, допълва той. Малко по-късно цифрата нарасна на 2000 души.

С падането на нощта в събота в село Сарболанд в област Зинда Ян репортер на АФП видя десетки разрушени домове близо до епицентъра на земетресенията, които разтърсваха района над пет часа. Мъжете ровеха купчини срутена зидария, докато жени и деца чакаха на открито, с изпотрошени домове, а лични вещи бяха разхвърляни от силния вятър.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че над 600 къщи са разрушени или частично повредени в най-малко 12 села в провинция Херат и около 4200 души са засегнати. "При първото разклащане всички къщи се срутиха", каза 42-годишният Башир Ахмад. "Тези, които бяха вътре в къщите, бяха погребани. Има семейства, от които не сме чули новини", каза той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?