Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мицотакис се закле като премиер на еднопартийно правителство

Победата на "Нова демокрация" добави бонус от 50 депутати към парламентарната ѝ тежест

26 Юни 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Кириакос Мицотакис положи клетва пред президентката Катерина Сакеларопулу (с белия жакет) и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

Кириакос Мицотакис положи клетва за втори мандат като министър-председател на Гърция, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Той постигна целта си от втория опит за набиране на мнозинство, което да му позволи да състави самостоятелно правителство.

"За мен е особена чест да получа този мандат за съставяне на правителство с четиригодишен хоризонт", заяви лидерът на "Нова демокрация" пред президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу. Той посочи, че целта му от самото начало е била да състави еднопартийно правителство, и затова е предизвикал повторение на изборите. "Имаме силен мандат и парламентарно мнозинство, нашето правителство ще бъде правителство на упоритата работа и практическите резултати", отбеляза Мицотакис.

Кириакос Мицотакис и неговата дясноцентристка партия "Нова демокрация" получиха 40,55% от гласовете и квалифицирано мнозинство, което означава 158 места в 300-членния парламент след добавяне на бонус от 50 депутати, резервиран за победителя с повече от 38% на втори тур на изборите.

Втора е опозиционната СИРИЗА и нейният лидер Алексис Ципрас, които събират 17,84% от гласовете и 48 места. Лявата партия получи "шамар", като самият Ципрас говори за "голяма загуба" за партията. Той също така заяви, че партията гледа към европейските избори след година.

ПАСОК-Движение за промяна, лявоцентристката партия и "динозавър" на гръцката политическа система, е в подем, получавайки 11,85% от гласовете и разширявайки местата си в парламента с 50% до 32 места. Лидерът на партията Никос Андрулакис изрази задоволство от напредъка на партията си.

Другите парламентарни партии са следните: Комунистическа партия на Гърция със 7,69% и 20 места, "Спартанци" с 4,64% и 12 места, "Гръцко решение" с 4,44%, "Ники" с 3,69% и 10 места и "Курс за свобода" с 8 места.

Партията на "Спартанците" е тревожен знак, защото има подкрепата на затворения неонацист Илиас Касидиарис, член на престъпната организация "Златна зора".

И на предните избори - на 21 май, "Нова демокрация" спечели убедителна преднина, но не успя да състави самостоятелно правителство заради новата пропорционалната система за гласуване. Тогава Кириакос Мицотакис върна проучвателния мандат – именно с намерението да предизвика нови избори и да си осигури значително над абсолютното мнозинство от 151 места. Втората и третата сила - лявата СИРИЗА и лявоцентристкият ПАСОК, също не изпълниха проучвателните мандати и избраният през май парламент просъществува едва един ден, преди да бъде разпуснат от президентката Катерина Сакеларопулу.

Ключови думи:

Гърция, избори

Още по темата