Медия без
политическа реклама

Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Това е станало възможно след като и Унгария обяви, че няма нищо против него, обяви нидерландска държавна медия

18 Юни 2024
БГНЕС/ЕПА

Премиерът на Нидерландия в оставка Марк Рюте ще бъде новият генерален секретар на НАТО на мястото на оттеглящия се тази есен Йенс Столтенберг, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация (НОС), като се позова на осведомен източник.

Агенция Ройтерс потърси коментар от страна на НАТО, но засега такъв няма, предава БТА.

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса, отбелязва АП. Преди това премиерът даде писмени гаранции, че ако бъде избран на поста, няма да принуждава Будапеща да участва в новия проект на НАТО за помощ за Украйна.

Уверенията на министър-председателя на Нидерландия, изпратени в писмен вид до унгарския му колега Виктор Орбан, премахват значимо препятствие пред него по пътя му към ръководния пост в алианса, посочва АП.

Агенцията допълва, че това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на върха на блока в американската столица Вашингтон от 7 до 11 юли, когато се очаква присъствието и на американския президент Джо Байдън. Форумът ще отбележи и 75-ата годишнина от създаването на алианса.

На среща с Орбан в Будапеща миналата седмица Столтенберг, който сдава поста през октомври, сключи сделка с унгарския министър-председател, за да е сигурен, че той няма да блокира плановете на НАТО по отношение на Украйна.

Настоящият генерален секретар прие условията Унгария да не бъде задължавана да праща военнослужещи или да отпуска финансиране в рамките на общ проект за подкрепа за Киев. Орбан обаче държеше да го чуе и от Рюте, който е фаворитът за наследник на Столтенберг.

За всяко решение на НАТО е необходимо единодушие от всички 32 страни членки на алианса, като всяка има правото на вето, в това число и за участието си в общи дейности или съвместни военни операции.

На свой ред сегашният генерален секретар Столтенберг, чиито правомощия изтичат на 1 октомври, заяви, че НАТО е близо до съгласие по кандидатурата на Рюте за поста нов генерален секретар на алианса. Според Bloomberg Рюте няма подкрепата на само една страна-членка на НАТО от 32 - Румъния.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мярк Рюте, НАТО

Още по темата