Медия без
политическа реклама

Макрон разочарова Полша - не й приглася за Русия

Варшава обяви, че е спечелила историческия спор с Москва за Втората световна война

03 Февр. 2020
ЕПА/БГНЕС
На пресконференцията във Варшава с полския си колега Анджей Дуда (вдясно) френският президент Еманюел Макрон се разграничи от антируската риторика на Полша.

"Франция не е проруска или антируска, а е проевропейска държава", заяви френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си днес в Полша. На пресконференция заедно с полския президент Анджей Дуда той изрази мнение за „наложителен диалог” с Москва, съобщи в. "Фигаро".

„Когато гледам картата, се вижда ясно, че Русия е Европа, дори и да не е член на ЕС, тя е наш съсед”. Според френския държавен глава не е в интерес на европейските страни да позволяват натрупването на замразени конфликти. Той заяви, че интересите на сигурността и стабилността на Европа и европейските партньори са абсолютни приоритети за Франция.

За целта и Франция, и Полша трябва да водят „изискващ политически диалог с Русия”, който дори и да е труден, е необходимо условие за осъществяването на напредък. Макрон се надява да привлече Полша в проекта за създаване на нов европейски танк и да пресече чрез нея изолационистките настроения в Източна Европа, които биха могли да се засилят след Брекзит.

Преди пристигането на Макрон полският външен министър Яцек Чапутович заяви, че Полша "определено е спечелила" историческия спор с Русия за вината през Втората световна война, и затова сега трябва да се успокоят емоциите. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отвърна от Москва: "Така мислят всички наполеоновци: и Бонапарт, и в болницата".

 

Още по темата