Медия без
политическа реклама

Макрон разобличи фалшивото миролюбие в полза на Путин

Френският президент е на рядко организирано държавно посещение в Германия

27 Май 2024
Макрон произнесе слово преди да вдигне тост в чест на президента Щайнмайер и германските си домакини
ЕПА/БГНЕС
Макрон произнесе слово преди да вдигне тост в чест на президента Щайнмайер и германските си домакини

Френският президент Еманюел Макрон разобличи вчера от Берлин фалшивите призиви за мир в Украйна, излъчвани от държавни лидери, които настояват да не се дава военна помощ на жертвата на руската агресия. Сред тях са унгарският премиер Виктор Орбан и българският президент Румен Радев, които в края на седмицата съгласуваха позициите си за повече дипломатически усилия за мир, но без призив към руския президент Владимир Путин да спре войната.

Макрон е в Германия на първото официално държавно посещение на президент на Франция там от 24 години. Иначе той многократно е бил в Берлин на работни визити, но по протокол държавните посещения са висша форма на международни контакти и се организират рядко. Те съдържат всички протоколни атрибути на тържественост, включително и специално облекло.

"Да застанеш на страната на мира днес означава да дадеш сила на закона. Мирът не е капитулация. Мирът не е отказ от принципи", каза Макрон относно Украйна, цитиран от "Велт", след разговор с президент Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин. "Мирът означава да се даде възможност на една страна да защити своите граници и суверенитет", се казва още в цитата на президента на Франция, изведен на преден план от германското издание, цитирано от БТА.

Макрон подчертава, че Германия и Франция също ще дадат широка гласност на нуждата от подкрепа за Украйна на срещата на съвместния Съвет за отбрана и сигурност днес, обръща внимание "Велт". Двамата президенти възнамеряват да изтъкнат, че ще помагат на Украйна с "оборудване, съдействие и обучение, за да бъде подготвена за всички сценарии по пътя на изграждането на траен мир – мир, който зачита международното право“, продължава вестникът.

Медията посочва, че и според Щайнмайер помощта за Украйна не бива да се бави. Във връзка с това "Велт" цитира и изявлението на канцлера на Германия Олаф Шолц, че руският президент Владимир Путин е готов 24 000 руски войници да умират или да бъдат тежко ранени всеки месец, в допълнение към многото украински жертви, по пътя към своите "имперски мечти".

И според "Монд" Макрон е отдал първостепенно значение и на заплахата от Русия, като е казал, че "светът се е променил" след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година. "Днес нашата Европа не е безсмъртна и може да умре. А дали ще умре зависи от собствения ни избор", заявява държавният глава на Франция, цитиран от "Монд".

Кореспондентът на друг френски вестник - "Фигаро", в Берлин Пиер Аврил пише, че Макрон се е обърнал специално към младите хора с призива да се противопоставят на национализма. "Пред аудитория от млади германци и французи, събрани в Берлин две седмици преди евроизборите, Макрон обяви национализма за заплаха за демокрацията", пише Аврил, като цитира следните думи на държавния глава - "Никога не сме имали толкова вътрешни врагове, колкото и външни".

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" обръща внимание на пътуването на Макрон днес до Източна Германия - до Дрезден. "Френско-германските отношения, които са от съществено значение за европейската стабилност, дълги години бяха преимуществено между Париж и Западна Германия. Такава до голяма степен е ситуацията и сега. Еманюел Макрон обаче има амбицията да промени това", пише германското издание.

Ключови думи:

Макрон, Германия

Още по темата