Медия без
политическа реклама

Макрон посрещна Байдън на Триумфалната арка

08 Юни 2024
Американският президент Джо Байдън (вляво) и френският му домакин Еманюел Макрон отдават почит в памет на жертвите от Втората световна война, след като са положили венец на гроба на Незнайния воин в Париж.
ЕПА/БГНЕС
Американският президент Джо Байдън (вляво) и френският му домакин Еманюел Макрон отдават почит в памет на жертвите от Втората световна война, след като са положили венец на гроба на Незнайния воин в Париж.

Американският президент Джо Байдън бе посрещнат от френския си домакин Еманюел Макрон при Трумфалната арка, с което бе поставено началото на посещението на държавния глава на САЩ в столицата Париж. Байдън е във Франция от 5 юни и вече взе участие във възпоменателните церемонии през седмицата по случай 80-годишнината от десанта в Нормандия, познат като "Деня Д", променил хода на Втората световна война.

По време на церемонията по посрещането в Париж Макрон и Байдън положиха венец и запалиха отново огъня на гроба на Незнайния войн. Двамата лидери преминаха и по "Шанз-Елизе", придружени от Републиканската гвардия.

В ранния следобед Байдън пристигна за разговори с Макрон в Елисейския дворец, които ще бъдат последвани от държавен банкет в чест на госта от Вашингтон. Доминиращата тема ще бъде битката на Украйна срещу руската инвазия. В речта си на 6 юни на скален връх в Северна Франция, който е бил сцена на кървава конфронтация между американските войски и германските окупатори на 6 юни 1944 г., Байдън направи паралел между "Деня Д" и настоящето.


Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън пристигат в Елисейския дворец.

Президентът на САЩ ще се изправи срещу своя съперник и предшественик от Републиканската партия Доналд Тръмп по-късно тази година на президентските избори, които според коментаторите ще подложат на тежко изпитание американската демокрация. Байдън се позова на духа на героите от атаката на Пойнт дю Хок - скалист нос, където американските войски атакуват германски бункери.

"Те (ветераните) ни призовават - каза Байдън. - Те ни питат: какво ще правим? Те не ни молят да се катерим по тези скали. Те ни молят да останем верни на това, за което се бори Америка."

Речта на Байдън също така премина под сянката на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., в резултат на което в Европа отново бушува война осем десетилетия след края на Втората световна. Съществуват и опасения, че Тръмп ще намали участието на САЩ в международни съюзи като НАТО и ще намали подкрепата за Украйна, ако спечели.

"Американската демокрация изисква най-трудното нещо: да вярваме, че сме част от нещо по-голямо от нас самите. Така че демокрацията започва от всеки един от нас", заключи Байдън.

Последвайте ни и в google news бутон