Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лукашенко обяви Крим за руски и заяви, че отива там с Путин

Минск ще предложи на Москва да разположи ядрено оръжие на територията на Беларус, обяви още той

30 Ноем. 2021Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко за първи път призна официално украинския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г., за руски и заяви, че в скоро време планира да направи официално посещение там, заедно с Владимир Путин, предаде Франс прес.

До този момент Лукашенко внимаваше и не заемаше категорична позиция в полза на Русия в кризата, която я противопоставя от 2014 г. на Украйна. Беларуският президент дори беше домакин на мирните преговори в Минск през 2015 г., довели до подписването на Минските споразумения за Източна Украйна, където силите на Киев са въвлечени в конфликт с проруските сепаратисти.

След кризата в отношенията си с ЕС обаче Лукашенко се сближи с Путин, чиято подкрепа сега му е особено важна. Европейския съюз въведе санкции срещу Минск заради репресиите срещу безпрецедентното протестно движение през 2020 г. и обвинява Александър Лукашенко в организирането на миграционната криза на границата с Полша и Литва.

Крим беше анексиран от Москва през март 2014 г. след военна интервенция и референдум за присъединяване към Русия, обявен за незаконен от страна на Киев и Запада.

Александр Лукашенко дал интервью гендиректору МИА «Россия сегодня» Дмитрию Киселеву. Это получился напряжённый разговор на самые злободневные темы: Крым, яде...

"Всички знаехме, че Крим де факто е руски. След референдума Крим стана руски де юре", заяви днес Александър Лукашенко в интервю за руската агенция РИА Новости. Той добави, че се е договорил с руския президент Владимир Путин да пристигне в Крим за съвместно официално посещение, но не посочи дата, като каза, че чака решение от Кремъл. "Говорихме за това три пъти (с Владимир Путин) и той трябва да реши кога ще е най-практично, в най-топлото време, в идеалния момент", заяви Лукашенко и добави, че е казал на Путин: "Когато ме поканите, тогава ще отидем".

Според Лукашенко подобно пътуване би означавало признаване на Крим за руска територия.

Беларус ще предложи на Русия да разположи ядрено оръжие на негова територия, ако в Полша се появи ядрено оръжие на НАТО, заяви още беларуският президент Александър Лукашенко. На уточняващ въпрос за какви системи става дума държавният глава обясни, че Минск и Москва ще се договорят за видовете оръжия.

„Ядрените оръжия, които ще бъдат най-ефективни при такъв контакт. Ние сме готови за тована територията на Беларус. Като ревностен, съжалявам, собственик, не съм разрушил нищо. Всички „навеси“ стоят на местата си“, подчерта Лукашенко.