Медия без
политическа реклама

Съдът в Лондон остави в ареста обвинените в шпионаж българи

Прокуратурата се похвали, че помага за случая на властите във Великобритания

26 Септ. 2023Обновена
Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов
Фейсбук/Туитър
Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в ареста, съобщи БНР.

В същото време държавното обвинение съобщи, че през месец март 2023 г. Софийска градска прокуратура  е образувала досъдебно производство за шпионство, като с постановления на наблюдаващия прокурор е възложено на Държавна агенция „Национална
сигурност“ (ДАНС) извършвани действия по случая. Разследвана е както дейността на задържаните българи във Великобритания, така и на други български граждани, които се намират у нас и имат пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност. И

"Съвместната работа с британските партньори има съществено значение в процеса по противодействие на престъпни посегателства, засягащи националната сигурност на България и авторитета на страната в международен план. В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори", казват от прокуратурата

Пред съда

Днес в Лондон започна процесът срещу петимата български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Те са обвинени, че в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. са участвали в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, която е вредна за безопасността и интересите на държавата. На тримата от тях вече бяха повдигнати обвинения за притежание на фалшиви документи за самоличност.

На днешното съдебно заседание в Уестминстърския магистратски съд петимата българи участваха чрез видеовръзка от четири различни затвора, предаде Би Би Си. Всички те избраха да запазят мълчание. Описвайки обвиненията, прокурорът Катрин Селби каза, че имотът, в който се е помещавал "оперативният шпионски център " е бил собственост на Орлин Русев. Предполага се, че той е получавал задачи от човек на име Ян Марсалек, който не е обвиняем по делото. Австриецът е известен като бивш главен оперативен директор на компанията Wirecard, който е издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на измама за 2 милиарда долара. Предполага се, че е успял да избяга от Германия с частен самолет към Беларус, а в момента се намира в Русия. По-късно на разследващите стана известна връзката на Марсалек с руските спецслужби и че именно те го охраняват в Русия. Марсалек притежава руски паспорт на името на Герман Баженов и още един, за който няма подробности. Смята се, че Марсалек е станал агент на ГРУ още в началото на 90-те.

"Шпигел" припомня, че при обиска на българите са намерени подправени лични документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. "Шпигел" твърди, че е възможно българите да са планирали убийства и похитяване на хора. През август центърът за разследвания "Досие" установи, че Русев - специалист по електроника, е предал защитен телефон Самсунг с бутони на Ян Марсалек. 

Делото срещу петимата българи ще продължи на 13 октомври.

Какво знаем за петимата българи:

Сагата с обвинените в шпионж в полза на Русия българи в Лондон придоби нови измерения. След като по-рано стана ясно, че трима българи, пребиваващи във Великобритания, са обвинени в шпионаж в полза на Русия, днес бе съобщено за още двама - Иван Стоянов на 31 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

шпионаж

Още по темата