Quantcast
Леко е повишен радиоактивният фон в Северна Европа | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Леко е повишен радиоактивният фон в Северна Европа

В България няма изменение в радиационната обстановка
Обновена
4 306

Леко повишаване на радиоактивността е било регистрирано в Северна Европа, съобщават информационните агенции. Уточнява се, че нивото на радиоктивност е безвредно за хората.

Повишаването е било регистрирано още в началото на седмицата във Финландия, Швеция и Норвегия и се дължи на човешка дейност, твърди холандският Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда. Според него източникът е от Западна Русия.

По данни на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (CTBTO), изотопите Цезий-137, Цезий-134 и Рутений-103 „вероятно произхождат от дейност за граждански цели“.

На профила си в "Туитър" изпълнителният секретар на CTBTO - Ласина Зербо, публикува и карта, според която източникът на тази лека радиоактивност се намира в зона, обхваща южната 1/3 от Швеция, южните части на Финландия, Естония, Латвия и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.

В двете руски ядрени електроцентрали - „Ленинградская“ и „Колская“, които работят в този район, нито е имало инциденти в този период, нито са регистрирани емисии, надвишаващи контролните стойности, твърдят от Росенергоатом.

В района има също така финландски и шведски атомни електроцентрали. Данни за инцидент там също няма. Балтийските държави страни нямат атомни електроцентрали.

"Няма изменение в радиационната обстановка в България", заяви пред БНР заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров.

"От вчера имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай. Радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици. Така че, нямаме основание да смятаме, че над страната има каквито и да било проблеми с радиационния фонд".

Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Никита Михалков: деградацията на таланта

13.04.2020

2866 13
Руското Министерство на отбраната отваря представителство в Сърбия

21.10.2020

Обновена

750 13
Ръстът на корона епидемията в Европа надмина САЩ, Индия и Бразилия

18.10.2020

Обновена

4266 8

Коментари

Nashenec

Къде са борците за екология? Защо няма искане за санкции и наказания?

Ало, екорерористите, къде се покрихте?

словата МИ

Не бързай!

Сега ще изскочи и Тумберг да иска закриване на ядрените централи по света.

Щото от радиацията на баща и му се вдигал мерака, а родителите и били обещали да не правят други такива чудодеца..

R32

Хахахаха

PlaNed
снимка на PlaNed

Щом в заглавието е посочено "леко повишен" и в текста "безопасен за хората", следователно изтичането е от дИмократичен, приятелски източник и няма от какво да се притесняваме.

ppipi7766

Освен ако не е подгряване за предстоящия референдум в РФ.

R32

Сигурно братушките са припалили някоя забравена атомна подводница из фиордите

mi6osp.

Може да е от  Русия( ПО Маяк) може и да не е.

Така ще е още ХХХ години, докато Фукушима  престане да пушляви. 

30 гигабекерела радиоактивен цезий 137, изпуснати от там само за първите две години след катастрофата. 

За следващите осем години не се публикуват данни за изпуснатата радиоактивност , както и не се казва какво става в авариралите три реактора и под тях.  

Влез или се регистрирай за да коментираш