Медия без
политическа реклама

Лавров закъса с керосина в Бразилия

23 Февр. 2024
ИЛ-96 в полет
ИЛ-96 в полет

Самолетът на руския външен министър Сергей Лавров остана без гориво в Бразилия, където не се намери официална компания, която да го зареди.

Руският външен министър пристигна на срещата на Г-20 в Рио де Жанейро с правителствен самолет IL-96. Оттам той планираше да лети до столицата Бразилия, за да се срещне с бразилския президент Лула да Силва.

Керосинът на самолета обаче привършвал и руския екип помолил бразилските оператори да го заредят. Те обаче категорично отказали - за да избегнат вторичните санкциите на САЩ.

Лавров получи предложение да лети като „спътник“ в самолета на бразилския външен министър Мауро Виейра, а друг руски самолет ще вземе Лавров от столицата.

По-късно Лавров все пак пристигна в столицата Бразилия. Той заяви, че в крайна сметка властите на страната са помогнали за презареждането на самолета за срещата с бразилския президент, а проблемите със зареждането били, защото “в Бразилия почти няма компании за зареждане с гориво, които да не са собственост на западни корпорации”.

Прави впечатление, че проблемите с керосина се случват в страна-член на БРИКС. Ден по-рано стана известно, че трите най-големи банки на друга страна от БРИКС - Китай, са спрели операциите с Руската федерация, също опасявайки се от вторични американски санкции.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сергей Лавров, Бразилия

Още по темата