Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лавров се подигра на Блинкън, че е страхливец

Руският външен министър каза, че съдбата на ОССЕ му е безразлична

Стопкадър от екрана
Сергей Лавров не спря да се подиграва и да напада западните си колеги, като в същото време твърдеше, че му е безразлично какво ще стане с ОССЕ.

Руският външен министър Сергей Лавров се подигра днес на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че се е проявил като страхливец, като е напуснал срещата на ОССЕ в Скопие. "Блинкън избяга, аз - не", каза той на пресконференция в македонската столица, след като вчера ръководители на няколко делегация, сред които и българската външна министърка Мария Габриел, напуснаха, за да не го слушат - в знак на протест срещу руската агресия в Украйна.

"Те се плашат от честен разговор", заяви Лавров, като нареди сред посочените от него за страхливци и ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. "Те са страхливци, а на мен ми е безразлично как ще завърши тази седянка" (срещата на ОССЕ - б.а.), каза руският външен министър.

След като обвини Запада, че "от две години води истерична хибридна война срещу Русия", той се впусна час и половина в оправдаване на руската агресия в Украйна. Македонски журналист се опита да отклони словесния му поток към друга тема, като го запита "каква е позицията на Русия спрямо българската агресия срещу македонската идентичност". "Не съм много запознат с този въпрос", призна Лавров и отново нападна Запада, че е развалил Югославия, от което са произтекли бедите на Балканите.

Ключови думи:

Сергей Лавров, ОССЕ

Още по темата