Медия без
политическа реклама

Китай помири Иран и С.Арабия

10 Март 2023

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън приветства новината, че Саудитска Арабия и Иран възобновяват дипломатическите отношения, предадоха световните агенции, като се позоваха на Джон Кърби, говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Саудитска Арабия и Иран постигнаха напредък след преговори в Китай.

Двете регионални сили в Близкия изток, скъсаха дипломатическите връзки през 2016 г. след атака срещу саудитски дипломатически мисии, извършена от протестиращи в Иран. Тази атака пък бе извършена след като Рияд екзекутира влиятелен шиитски духовник.

Според съвместно изявление Рияд и Техеран са се договорили да подновят дипломатическите си отношения и да отворят посолствата и дипломатическите си мисии до максимум два месеца. Като част от сделката Иран обеща да спре атаките срещу Саудитска Арабия, включително от бунтовниците хути, които подкрепя в гражданската война в Йемен.

За Вашингтон това споразумение представлява възможност да се сложи край и на гражданската война в Йемен, където Саудитска Арабия и Иран подкрепят противниковите лагери.

"Ние бихме искали тази война в Йемен да приключи и това споразумение може да ни отведе до този завършек", каза Кърби, но предупреди, че трябва да се види дали Иран ще изпълнява задълженията си по споразумението със Саудитска Арабия. Кърби припомни, че Иран "не е режим, свикнал да държи на думата си".

Последвайте ни и в google news бутон