Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси

05 Авг. 2022Обновена
БГНЕС
Нанси Пелоси се превърна в най-високопоставения служител на САЩ, санкциониран от Китай

Китай заяви, че санкционира председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, след като тя се противопостави на предупрежденията на Пекин да не осъществява визитата си в Тайван, предава ''Блумбърг''. Пелоси стана най-високопоставеният американски политик, посетил острова за последните 25 години.

Все още не е ясно какви точно са мерките срещу Пелоси. Китайското външно министерство заяви, че с посещението си Пелоси се е "намесила във вътрешните работи на Китай и е подкопала суверенитета и териториалната цялост на страната", както и че Китай ще наложи санкции не само на председателя на Камарата, но и семейството ѝ.

Така Пелоси се превърна в най-високопоставения служител на САЩ, санкциониран от Китай. Миналата година Пекин санкционира бившия държавен секретар на САЩ Майкъл Помпео, точно когато президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Помпео, който призова Тайван да бъде признат за ''свободна и суверенна страна'', след като напусна поста си, не посети самоуправляващия се остров, докато не приключи мандата си.

Въпреки заплахите на Китай да не посещава Тайван, председателят на Камерата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна на острова малко пред 18 ч. българско време. Жителите на Тайпе посрещнаха официалния гост със синьо-жълти знамена и маски.

Китай прекратява сътрудничество със САЩ по редица въпроси

Освен санкциите, наложени на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси след посещението й в Тайван, външното министерство на Китай обяви оттеглянето си от съвместното сътрудничество със САЩ по редица въпроси. Сред тях са преговорите за климата между двете страни, диалога между военните им лидери, трансграничното сътрудничество по въпросите на престъпността, механизмите за морска безопасност и отношенията относно имиграцията и политиките за борба с наркотиците.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?