Quantcast

Медия без
политическа реклама

Извънредното положение в Пирот след изтичането на амоняка остава

Магистралата през Пирот ще е затворена до 17 ч.

27 Дек. 2022Обновена
TWITTER
Пирот в нощта след инцидента.

Магистралата до Белград остава затворена до 17 ч. днес заради инцидента с изтичането на амоняк, съобщи bTV.

Инцидентът стана на 25 декември на железопътната линия от Пирот до село Станичен. Тогава товарен влак с амоняк дерайлира. 51 души бяха настанени в болница, двама са починали, а двама са в тежко състояние. В Пирот бе обявено извънредно положение. В състава на влаковата композиция е имало 20 вагона цистерни с и поне един от тях е паднал в река Нишава.

Семейство, тръгнало към Ниш, е било сред обгазените на магистралата към Белград, близо до мястото, където дерайлира влакът. Това каза пред Нова тв генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев. Той препоръча да се избягват пътуванията към Сърбия поне през следващите 24 часа.

Извънредното положение остава, но прогнозите са оптимистични

Владан Васич, кметът на Пирот, където е в сила извънредно положение след изтичането на амоняка, каза, че гражданите могат да проверяват качеството на въздуха и концентрацията на амоняк чрез сайта pirot.kosava.net.

Що се отнася до качеството на водата, особено в река Нишава, Васич заяви, че според снощните данни от Института за обществено здраве се наблюдава спад на концентрацията на амоняк в Бела Паланка, съобщава БТА, цитирайки РТС. Ако тези оптимистични прогнози продължат, очаквам да отменим препоръката за затваряне на училищата и от утре те да започнат с физическо присъствие, както и трудовите организации да започнат работа, каза Васич и добави, че извънредното положение няма да бъде отменено, докато не бъде отстранен целият товар от релсите и околната среда.

Няма завишени нива на амоняк в България

Няма завишени нива на амоняк на територията на България, показват данните от мобилната станция на Изпълнителна агенция по околна среда, която беше поставена на границата със Сърбия след инцидента. Това каза пред БНТ Радослава Шоевска, директор на Главна дирекция "Лабораторно аналитична дейност" към ИАОС. По думите й не се очаква замърсяването да достигне нашата страна.

Шоевска допълни, че амонякът по принцип съществува в природата, а стойностите му, отчетени до границата със Събрия, са в пъти по-ниски от праговите. Мобилната станцията, която измерва въздуха, е монтирана максимално близо до границата, така че да може да улови своевременно потенциално замърсяване.

"Имаме стойности, вече в рамките на 10 часа, които показват устойчива тенденция на показателите, които са значително под праговите стойности. Няма нищо притеснително към настоящия момент. Ще продължим да наблюдаваме стойностите в рамките на минимум 72 часа и своевременно ще информираме компетентните органи, в случай че има нещо обезпокоително, за да могат да предприемат дейности. Но не очакваме да има завишени нива", каза Шоевска.

В сръбския град Пирот е обявено извънредно положение, след като товарен влак с амоняк дерайлира. души бяха настанени в болница, двама са починали, а двама са в тежко състояние. Магистралата към България е затворена.

 

Още по темата