Quantcast

Медия без
политическа реклама

Извадиха всички затрупани в тунел в Индия работници след 17 дни под земята

28 Ноем. 2023
БГНЕС
Работниците са получавали храна, вода и кислород през 53-метрова тръба, която е била вкарана през отломките.

С аплодисменти бе посрещната групата от 41 работници, които бяха успешно извадени от срутен тунел под Хималаите във вторник - кулминацията на 17-дневна спасителна операция за пробиване на скали и разчистване на отломки, предава Си Ен Ен. За да се прокара път за бягство на работниците през планината, са били нужни седмици, като последните два метра са изкопани на ръка от спасителния екип и пострадалите, преди мъжете в крайна сметка да излязат.

Работниците бяха в капан от 12 ноември, когато частта от тунела, по която работят в северния щат Утаракханд в Индия, се срутва, блокирайки единствения им изход с повече от 60 метра натрошени скали, бетон и метал. Първите работници бяха извадени по-рано днес след поредица от неуспехи, по време на които спасителните усилия трябваше да бъдат прекратени, тъй като тежките машини, използвани за пробиване на скалите, се повреждат. Работниците и екипите се виждат принудени да копаят на ръка и да използват рискови методи. Едновременно с това спасителите сондират надолу през нестабилния планински терен като резервен начин да достигнат до хванатите в капан мъже. След като сондажът приключва, спасителите прокарват голяма тръба през последната част на изходната шахта, за да изведат затрупаните на безопасно място.

Работниците – всички те мигранти от някои от най-бедните щати на Индия – са получавали храна, вода и кислород през 53-метрова тръба, която е била вкарана през отломките. Властите казват, че са били извадени в добро здраве. Лекарите на място поддържали контакт с мъжете вътре, като им давали съвети как да останат позитивни и спокойни. Семействата им се събирали на изхода на тунела всеки ден, за да се молят за безопасното им завръщане.

Тунелът е част от магистрала на индийския премиер Нарендра Моди, спорен многомилионен проект за модернизиране на транспортната мрежа на страната и подобряване на свързаността с важни хиндуистки светилища за поклонение в региона.