Quantcast

Медия без
политическа реклама

Изборите задълбочиха кризата в Испания

Десните спечелиха, но никой не може да състави правителство

24 Юли 2023Обновена
Алберто Нунес Фейхоо може се размине с премиерското място в Испания

Народна партия с лидер Алберто Нунес Фейхоо печели предсрочните парламентарни избори в Испания. Победата обаче е по-слаба от очакваната и дори подкрепата на крайно дясната партия "Вокс" няма да е достатъчна да бъде формирано правителство. 

Народната партия получава 136 мандата в 350-местния парламент на Испания. Заедно с Вокс /33 мандата/, десните ще имат 169 депутати.
Досегашните управляващи - Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес, печели между 122 мандата, а техните коалиционни партньори от Sumar печелят 31 места. Заедно левите ще имат 153 мандата, които също са недостатъчни. 
Резултатът ще попречат на Фейхоо да стане следващият премиер, освен ако няма промени в първоначалните позиции на ключови играчи като Баската националистическа партия (PNV) и най-вече като каталунците от Junts.

Левите от друга страна могат да направят правителство, но също с цената на компромиси - те трябва да съберат подкрепата на всички парламентарни партии без двете десни. "Има повече испанци, които искат Испания да върви напред и това ще продължи да бъде така“, извика еуфоричен Санчес", докато масовите последователи на PSOE крещяха „ No pasarán “ (призив, използван от републиканците по време на Испанската гражданска война) пред вратата на централата. 

Ситуацията в Конгреса след гласуването в неделя е много сложна, почти невъзможна за разрешаване. Възможността от повторни избори е очертана, въпреки че катастрофата на последните повторни избори през 2019 г. може да послужи като противоотрова за избягване на това изкушение. В момента има две възможни мнозинства, а всяка от страните казва, че предстоят много седмици на сложни преговори.

Каквото и мнозинство да бъде оформено, то не може да мине без решаващите гласове на Junts, партията на Карлес Пучдемон, бившия каталунски премиер, който прокара незаконен референдум за независимост, след което избяга в Белгия, за да избегне съдебно преследване. В тази формула Санчес няма да се нуждае от положителния вот на Junts, за да стане следващият министър-председател, нещо трудно за представяне, но въздържал се би бил достатъчен.

Все пак това е още по-сложно мнозинство от сегашното. „Няма да направим Педро Санчес премиер в замяна на нищо“, предупреди Мириам Ногерас, ръководител на листата на Junts, в изборната нощ. 

Избирателната активност бе с 4% по-ниска спрямо последните общи избори, като една от причините е, че Испания преживя екстремна гореща вълна. Прогнозите показват, че съществува вариант при който нито на левите, нито на десните ще им стигнат местата и ще се наложи да търсят подкрепа и от трета партия.

Проучванията преди изборите показваха същата картина - победата клони към Народна партия на Фейхоо, но тя няма да получи достатъчно гласове, за да управлява сама. Затова по-големия изборен въпрос в Испания е дали Народната партия ще поеме управлението заедно с крайнодесните от Вокс, зародили се преди 10 години в резултат на разделение в редиците на Народната партия.

Народната партия и Вокс вече управляват заедно в десетки испански градове след местните избори на 28 май.

Това поставя Народната партия в неудобно положение, защото Вокс не крие какви са приоритетите й, а именно отричане на климатичните промени, отказ от понятието за насилие на полов признак, отхвърляне на всичко, свързано с транссексуалните, твърда позиция по миграционния въпрос. Лидерът на Вокс Сантяго Абаскал освен това вече предупреди Фейхоо, че цената на подкрепа на неговата партия за Народната партия в парламента ще бъде участие в бъдещо правителство на Фейхоо. А това ще бележи завръщането на крайната десница на власт в Испания близо половин век след Франко.

Единствена алтернатива на евентуално правителство на Народната партия и Вокс е запазването на власт на настоящата лява коалиция, съставена през 2020 г. между социалистите и радикалната левица, която обаче днес вече не е въплътена от Подемос. Тази партия беше абсорбирана и заменена тази година от коалицията Сумар, ръководена от досегашната министърка на труда Йоланда Диас, която е комунистка и е известна като много прагматична.

Евентуален възход на крайната десница на този вот в Испания ще последва възхода на крайните десници на други места в Европа - като например "Италиански братя", които управляват от 9 месеца в Италия, "Национален сбор", които са основна опозиционна партия в долната камара на парламента на Франция, "Шведски демократи", подкрепящи правителството в Швеция, "Финландците", които са в управляващата коалиция във Финландия и "Алтернатива за Германия", постигнала редица победи на местно ниво в последно време.

Ключови думи:

Испания, избори

Още по темата