Медия без
политическа реклама

Хиляди сърби протестираха срещу победата на Вучич на изборите

Германия недоволства, а Русия приветства вота

19 Дек. 2023Обновена
Момент от вълненията в Белград.
БГНЕС
Момент от вълненията в Белград.

Победата на партията на президента Александър Вучич на предсрочните избори в Сърбия предизвика голяма демонстрация в Белград снощи. Неговата Сръбска прогресивна партия  спечели 46,5% от гласовете, но опозицията смята вота за манипулиран.

Митингът бе организиран от коалиция "Сърбия срещу насилието". Участниците говориха пред сградата на белградското събрание, след което се отправиха към Републиканската избирателна комисия (РИК). Обещаха да дадат доказателства за нарушения на парламентарните избори, съобщиха чуждите медии.

Лидерите на опозицията Мирослав Алексич (Народна партия) и Мариника Тепич (Партия за свобода и справедливост) обявиха гладна стачка до отмяната на резултатите от гласуването.

Сръбският член на РИК Йован Раич заяви, че легитимността и законността на изборния процес е била нарушена от обработката на гласовете и действията на управляващата коалиция. Той обвини властите в гласуване на „въртележка“ и посочи примери за случаи, когато цели автобуси с „гласоподаватели“ са били оставяни в избирателните секции под охрана. Той обяви намерението си да сезира РИК с искане за касиране на резултатите, като подчерта, че случилото се не е истински избор, а имитация.

Кандидатът за кмет на Белград от коалицията "Сърбия срещу насилието" Владимир Обрадович добави, че не признава резултатите от изборите в столицата и твърди, че са "откраднати". „Не можем да приемем резултатите от изборите в Белград, всички станахте свидетели на множество нарушения“, отбеляза Обрадович, добавяйки, че членовете на коалицията ще представят доказателства на РИК и ще изчакат изборите да бъдат касирани.

 

МЕЖДУНАРОДНИ РЕАКЦИИ

Хърватското издание "Ютарни лист" направи преглед на чуждите реакции на вота. "Сърбия гласува, но ОССЕ съобщи за случаи на неразрешено използване на публични средства, сплашване на гласоподаватели и купуване на гласове", съобщи германското външно министерство. „Това е недопустимо за страна със статут на кандидат за членство в ЕС“, се посочва още в съобщението.

Вашингтон не коментира обвиненията в нередности. САЩ казаха единствено, че искат да си сътрудничат със Сърбия за укрепване на демокрацията след изборите.

Кремъл пък изрази ясно задоволство, като нарече Сърбия "приятелска" и "братска". „Приветстваме успеха на Вучич“, отбеляза говорителят Дмитрий Песков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата