Медия без
политическа реклама

Хакери публикуваха личните данни на албанския премиер Еди Рама

Сред тях са паспорти, адреси, телефони, както и всички пътувания за последните 17 години

28 Окт. 2022
Еди Рама
ЕПА/БГНЕС
Еди Рама

Ирански хакери публикуваха в Телеграм всички лични данни на албанския премиер Еди Рама. Това стана точно в момента, когато председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше на посещение в Тирана, съобщи АВС News, цитирана от Нова тв.

Сред публикуваните данни са личната карта, паспорти, домашен адрес и др. Публикувана е също информация за всяко влизане и излизане на Рама от Албания от 2005 г. до май тази година. Документът съдържа данни за 394 пътувания на премиера, от които повечето са били със самолет, но някои от тях са извършени с автомобил от Албания през граничните пунктове с Гърция или Северна Македония. Прави впечатление, че е пътувал предимно със скъпи чартърни полети, а най-честата дестинация на Рама е била Турция. Според данните на системата TIMS тази година от 15 полета на Рама извън Албания 13 са чартърни.

Хакерите публикуваха на своята уеб страница и данни за директора на албанската тайна служба ШИШ Хелидон Бендо.

Само преди дни групата "Father's Justice" публикува данни от полицейската система MEMEX, която съдържа списъка на лицата, заподозрени в престъпни дейности. Досиетата съдържат имената на 105 хиляди албанци, които имат проблеми с правосъдието. MEMEX е известна още като система за управление на криминална информация и е основният инструмент в работата на държавната полиция. Тя пази тайно досие на всеки престъпник

 

"СЕГА" припомня:

През септември т.г. Албания обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството да напуснат до 24 часа. Това стана след разследване на кибератака срещу държавни институции, извършена през юли т.т.

Кибератаката, която временно затвори редица сайтове и дигитални услуги на държавната администрация в Албания, се оказа дело на проирански хакери, целящи да попречат на конференция на иранска опозиционна група в Албания

В доклад бе изразена "относителна увереност", че нападателите са действали в подкрепа на усилията на Техеран срещу дисидентите. Това заключение е направено на базата на няколко фактора - избора на време, съдържанието на социалната медия, на която е поета отговорността за атаката, и приликите в кода, използван със зловреден софтуер, прилаган и в миналото спрямо хора, говорещи на персийски или арабски език.

Конференцията на 23-24 юли на иранската организацията "Муджахидин-е Халк" беше отменена заради предупреждение от местните власти за възможна терористична заплаха.

Около 3000 дисиденти от организацията, по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера "Ашраф 3" в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те планираха да проведат в лагера си "Световна среща на върха на свободен Иран" с участието на американски сенатори и конгресмени и други бивши важни личности от западни страни, за да "призоват правителството на Байдън да възприеме решителна политика срещу режима в Техеран".

Група, наричаща се "Свобода за родната земя" (HomeLand Justice), публикував канала Телеграм документи, за които се твърди, че са разрешителни за жителство в Албания на членове на МЕК, както и видео, на което се активира зловредният софтуер.

Още по темата