Медия без
политическа реклама

Горбачов: Лукашенко късно се обърна за подкрепа към работниците

Самолет на руската ФСБ е кацнал снощи в Минск. Днес Европейският съвет ще решава за санкции срещу правителството на Беларус

19 Авг. 2020Обновена
РИА Новости

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че президентът на Беларус Александър Лукашенко твърде късно се е обърнал за подкрепа към работниците от предприятията в страната.

"Лукашенко се обърна за подкрепа към работниците от промишлените предприятия. Но, струва ми се, твърде късно", каза 89-годишният Горбачов пред в."Комсомолска правда".

Бившият съветски лидер подчерта, че в края на съществуването на СССР той също се е обръщал към трудещите се за подкрепа, и поясни, че е напуснал поста президент, за да "се избегне разкол и вътрешна война". 

Същевременно руски медии разкриха, че снощи в Минск е кацнал самолет Ту-214 с бордови номер RA-64523 (по данни от FlightRadar). Според информации от открити източници това е самолет на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия. Лайнерът е излетял в 16 ч. от летище "Внуково", което се използва от обединения авиационен отряд със специално предназначение, и е кацнал на националното летище в Минск в 17:17 ч.

Самолетът е от модификацията Ту-214ВПУ, като със споменатия регистрационен номер от тази модификация е известен само един самолет - конструиран в Казанския авиозавод. Той е класифициран като въздушен пункт за управление и през декември 2013 г. е предаден за използване на ФСБ. Самолетът се използва за полети от директора на ФСБ Александър Бортников - с него, например, той е отишъл през февруари във Вашингтон за участие в среща за справяне с тероризма.

Днес по обяд ще има видеосреща на Европейския съвет, на която трябва да се вземе решение за налагане на допълнителни санкции срещу Беларус. Преди него австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че в страната трябва да се проведат нови избори.

"Необходими са нови избори, които да преминат свободно и справедливо - каза Курц. - Трябва да наложим санкции. Радвам се, че ще има специална среща заради Беларус, тъй като смятам, че решаващо значение ще има ясната реакция на ЕС. Според мен трябва да има санкции срещу тези, които носят отговорност за насилието в Беларус".

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова Европейския съвет чрез видеообръщение да не признава резултатите от президентските избори в страната.

"Призовавам ви да не признавате тези фалшиви избори. Г-н Лукашенко загуби цялата легитимност в очите на нашата нация и на света. За да улесним мирния преход на властта в моята страна, инициирах Националния координационен съвет на Беларус. Той ще води процеса на мирен преход на властта чрез диалог. Той незабавно ще призове за нови справедливи и демократични президентски избори с международен надзор. Уважаеми лидери на Европа, призовавам ви да подкрепите пробуждането на Беларус", казва Тихановска.

"Хората, които излязоха по улиците на своитие градове в цял Беларус, за да защитят своя вот, бяха брутално бити, затворени и измъчвани от режима, отчаяно вкопчил се във властта. Стотици бяха ранени. Най-малко двама души загубиха живота си", каза Тихановска, подчертавайки, че събитията се развиват „по средата на Европа“.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?