Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гл. прокурор на съда в Хага: Путин ще се озове тук както Милошевич

Заповедта за арест на Путин Симеон Сакскобургготски окачестви като "безпрецедентна стъпка, която нагнетява атмосферата"

18 Март 2023
EPA/BGNES
"Путин е вече в историята като първия ръководител на държава - постоянен член на Съвета за сигурност, с издадена заповед за арест.", каза Хан 

Путин може да се окаже на подсъдимата скамейка, независимо че Русия не признава Международния наказатален съд, каза пред CNN гл. прокурор на съда Карим Хан. Той направи паралел с бившия президент на Югославия Слободан Милошевич, нацистките военни престъпници и лидера на Либерия Чарлз Тейлър. 

"Всички те бяха могъщи, влиятелни хора, но се оказаха в съдебната зала", казва Хан и добавя, че Путин вече е влязъл в историята като първия ръководител на държава - постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, с издадена заповед за арест. 

Русия няма да постигне отмяна на международните санкции, докато президентът Путин и детският омбудсман Мария Лвова-Белова не бъдат екстрадирани в МНС. Това заяви пред "Ню Йорк Таймс" бившият посланик за специални поръчки, ръководил Службата за глобално наказателно правосъдие към Държавния департамент Стивън Рап, съобщи БГНЕС.

Той отбеляза, че решението на МНС ще направи Путин изгнаник. Където и да отиде Путин, винаги ще бъде арестуван. „Никога няма да изчезне“, каза Рап. Освен това според него Русия не може да постигне премахване на международните санкции без изпълнение на съдебните разпореждания. Рап е убеден, че Путин ще се озове в Хага, където се съдят други обвинени военнопрестъпници. „В противен случай Путин ще умре с тази (заповед) над главата му. 

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира по-рано днес, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му е оправдано, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Вчера МНС поиска Путин да бъде арестуван по подозрение за извършване на противозаконно депортиране на деца и противозаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, след началото на инвазията на Москва в съседната държава миналата година.

САЩ, както и Русия, не са член на МНС. „Е, мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че това (МНС) не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той (МНС) излезе с много силен аргумент“, каза Байдън пред журналисти.

"САЩ отделно стигнаха до заключението, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления", посочи говорител на Държавния департамент.

"Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност", добави говорителят.

Това е решение на прокурора на МНС, взето въз основа на фактите, с които разполага, се казва още в изявлението.

Този ход на МНС задължава 123-е държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия. Вчера МНС издаде и заповед за арест на Мария Лвова-Белова – руският комисар за правата на децата, по същите обвинения.  

Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин е "историческо" и същевременно обвини Путин за депортирането на хиляди украински деца.

"Това е историческо решение, което ще доведе до историческа отговорност“, каза той във вечерното си видео обръщение. 

Реалният брой на депортираните деца може да се окаже "много повече" от 16 000, каза той и посочи, че техните депортации представляват политика на "държавно зло, което започва точно с висшият служител на тази държава". Зеленски добави: "Извършването на подобна престъпна операция нямаше да е възможно, ако не бе наредено от човека, който е начело на държавата терорист", каза още украинският президент.

Оказа се, че и Симеон Сакскобургготски има мнение по въпроса. "Това откровено казано, намирам, че е поредната ненужна стъпка. Това е безпрецедентно. Мисля, че излишно се нагнетява още повече атмосферата”, предаде бтв.

Това каза бившия премиер Симеон Сакскобургготски по повод заповедта от съда в Хага за арест на Владимир Путин. “Там винаги трябва да се мисли за прецедент, какво е и понякога се взимат мерки, които може би звучат чудесно, но след това може да имат и други последици", смята той.
 

Още по темата