Медия без
политическа реклама

Германската военна министърка подаде оставка

16 Яну. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Кристине Ламбрехт

Кристине Ламбрехт подаде оставка като министър на отбраната на Германия, съобщи БГНЕС. Ламбрехт съобщи това в специално изявление, че е поискала от канцлера Олаф Шолц да бъде освободена. Това е кулминацията на нарастващия скептицизъм за способността й да приведе германската армия във форма на фона на войната в Украйна, отбелязва "Ройтерс".

Решението й да се оттегли идва, докато Германия е подложена на натиск да одобри увеличаване на международната военна подкрепа за Киев, а отбранителните способности на страната бяха поставени под въпрос, след като няколко танка Puma бяха извадени от експлоатация по време на скорошно военно учение.

Ламбрехт искаше да сложи край на политическата си кариера преди последните избори за Бундестаг. Но тогава канцлерът Шолц изненадващо я назначи за министър на отбраната, припомня БГНЕС. 

Когато Кристине Ламбрехт встъпи в длъжност през декември 2021 г., беше наясно, че поема армия, която е била съкращавана в продължение на много години и е имала огромни недостатъци в оборудването. Тя обеща да превърне в свой приоритет подобряването на обществените поръчки в Бундесвера.

Колко трудна е тази задача стана ясно, когато заради руската инвазия в Украйна внезапно беше създаден специален фонд от 100 милиарда евро, за да бъде Бундесверът отново годен за национална и съюзническа отбрана. Първият от многото планирани проекти за въоръжение стартира чак през декември, пише "Тагесшау".

Ламбрехт така и не успя да се измъкне от негативните заглавия. Редуваха се различни политически грешки, често съчетани с неумела комуникация. Тя така и не успя да затопли отношенията си с Бундесвера. Увеличиха се съмненията относно нейната пригодност за важния ресор "отбрана", а опозицията многократно призова за отстраняването на Ламбрехт. Но канцлерът Шолц държеше дълго време на нея. Мнозина в редиците на SPD също се чудеха как е възможно такива грешки да се случват на опитен политик. В крайна сметка Ламбрехт е във федералната политика от две десетилетия и половина.

След като получава юридическо образование и работи като адвокат, през 1998 г. тя е избрана за първи път за член на Бундестага. След раждането на сина си тя го взема със себе си на работа. "Синът ми е израснал в Бундестага", казва тя веднъж пред "Ди Цайт" и дори сменя памперса му на бюрото си.

Родена в Манхайм, тя е преизбирана пет пъти до 2017 г. и няколко години е била парламентарен секретар на SPD и заместник-председател на партията в парламента. Когато Шолц става министър на финансите през март 2018 г., той я привлича в своя ресор като парламентарен държавен секретар.

През юни 2019 г. Ламбрехт става министър на правосъдието, когато дотогавашният министър Катарина Барли преминава към европейската политика. Като юрист тя е в стихията си на този пост. През ноември 2020 г. тя обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране. "22 години в Бундестага означават 22 години второ местоживеене, 22 години живот "на куфар", каза тя тогава пред "Шпигел". И допълни, че е "на възраст, в която все още можеш да започнеш нещо ново".

Още по темата