Медия без
политическа реклама

Германия съди голяма руска къртица в разузнаването си

Карстен Л. е бил ръководител на строго секретно управление във федералната разузнавателна служба (BND)

13 Дек. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС
Сградата на немското разузнаване

Съдебният процес срещу служител на Федералната разузнавателна служба на Германия, обвинен в държавна измяна, започва, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Почти година след ареста на петдесети и три годишния германски гражданин по подозрения, че е предал секретна информация на Русия, той ще бъде изправен пред съда в Берлин при строги мерки за сигурност. 

Тридесет и две годишен търговец на диаманти също е подсъдим като предполагаем съучастник.

Федералната прокуратура на Германия твърди, че двамата германци са предали секретна информация на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) на два пъти през есента на 2022 г. – няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна. 

Арестуваният служител на немското разузнаване е ръководител на строго секретно управление на техническото външно разузнаване в Германия и е могъл да прехвърля към Русия данни, получени от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, в Русия, пишат германски медии.

Твърди се, че ФСС е платила на всеки от подсъдимите за услугите им: служителят Федералната разузнавателна служба на Германия Карстен Л. е получил 450 000 евро (486 000 долара), а бизнесменът Артур Е. най-малко 400 000 евро. Германските закони за защита на личните данни не позволяват да се използват фамилните имена на обвиняемите, отбелязва ДПА. 

Според разследващите се предполага, че Карстен Л. е разпечатал или снимал девет вътрешни документа на германската разузнавателна служба на работното си място в Берлин, както и Пулах, край Мюнхен през септември и октомври 2022 г.  

Германските разузнавателни служби разследват двама служители в министерството на икономиката и климата, заподозрени в шпионаж в полза на Москва, предадават Франс прес и БТА, като се позовават на седмичното издание "Цайт".

След това се предполага, че Артур Е. е предал секретната информация на руските тайни служби и няколко пъти се е срещал със служители на ФСС в Москва. Твърди се, че срещите са били организирани от руски бизнесмен, когото Артут Е. познавал. 

Карстен Л. беше задържан в Берлин на 21 декември 2022 г., а домът и работното му място бяха обискирани. Артур Е. беше задържан през януари 2023 г. като заподозрян съучастник, когато пристига в Мюнхен с полет от САЩ. Оттогава и двамата мъже са в предварителен арест.

Разследването е проведено в тясно сътрудничество с Федералната разузнавателна служба на Германия и с подкрепата на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР). На 24 август Федералната прокуратура повдигна обвинения срещу двамата мъже.

Първоначално беше планирано делото да завърши до 17 юли 2024 г. в рамките на съдени заседания от общо 51 дни. Поради големия обем информация, класифицирана като секретна, процесът ще се провежда предимно при закрити врата.

Въведени са строги мерки за сигурност. Мобилните телефони и лаптопите не са разрешени в съдебната зала. Не се допуска и носенето на ръчни часовници или бижута като пръстени или медальони. Забранени са дори и химикалките. Според съда на място ще бъдат осигурени химикалки за водене на записки, отбелязва ДПА.

"Сега" припомня:

Арестуваният служител на немското разузнаване е ръководител на строго секретно управление на техническото външно разузнаване в Германия и е могъл да прехвърля към Русия данни, получени от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, в Русия, написаха германските медии при ареста му.

Те твърдяха, че неговият отдел се е занимавал с подслушване на разговори. Карстен Л., заподозрян в шпионаж за Германската федерална разузнавателна служба (BND), е оглавявал строго секретния отдел за техническо външно разузнаване на агенцията. За това написа Die Welt, позовавайки се на източници, а Focus и на германски служители по сигурността.

Този отдел се занимава с търсене на данни в цифровата среда, представляващи интерес за германската сигурност. Focus отбелязва, че поделението подслушва телефони по света. Освен това заподозреният е имал достъп до информация от западните разузнавателни агенции - Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и Британския правителствен комуникационен център (GCHQ), като и двете агенции се занимават с електронно разузнаване, написа още вестникът. 

Още по темата