Медия без
политическа реклама

Германия, Нидерландия и Белгия разбиха група, взривила 50 банкомата

Арестувани са 9 души, в които са открити подготвени нови бомби

02 Февр. 2023
БГНЕС архив

Полицаи в Германия, Нидерландия и Белгия претърсиха шестнадесет обекта и арестуваха девет души, като част от операция, свързана с престъпна групировка, взривила поредица от банкомати, от които задигнала 5,2 милиона евро, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мащабната операция по издирването и залавянето на четирима разбивачи на банкомат в Сапарева баня миналия ноември приключи, както и започна - фарсово.

Полицията в Мюнхен каза, че банкомати в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг и Тюрингия са станали обект на повече от 50 атаки, извършени от ноември 2021 г. насам. Полицаите са претърсили обекти в нидерландските провинции Утрехт и Лимбург, както и в Белгия. Арестувани са деветима мъже на възраст между 25 и 41 години. Други трима се издирват.

Банда за обири на търговски обекти и на банкомати е била засечена от полицията на булевард "Цариградско шосе" 92 в София около 3:30 часа през нощта срещу петък. Банкоматът се намира на територията на хипермаркет за техника, предаде БНР.

"Освен това бяха открити девет подготвени пакета с експлозиви", каза началникът на баварската полицейска служба, който е и ръководител на операцията. "Извършителите безразсъдно са си проправяли път към парите чрез експлозиви, като по този начин са изложили на риск живота на невинни хора и са разрушили сгради", каза вътрешният министър на провинция Баден-Вюртемберг. Той отбеляза, че имуществените щети - възлизащи на около 6,5 милиона евро - често са превишавали стойността на парите, които престъпниците успявали да заграбят.

Банкомат е бил взривен в столичния квартал „Люлин“ през изминалата нощ. По първоначална информация извършителите не са успели да вземат пари, предаде БНР. Най-вероятно отново са използвани бутилки със сгъстен въздух или газ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата