Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия и Нидерландия няма да връщат бежанци в Афганистан

11 Авг. 2021
ЕПА/БГНЕС

Германия преустановява депортациите в Афганистан на фона на влошаващата се ситуация със сигурността там, съобщи вътрешното министерство на страната, предава БГНЕС.

Това се случва, след като талибаните превзеха девет от 34-те столици на афганистански провинции след изтеглянето на американските и натовските войски от страната. 

Този ход противоречи на направеното по-рано съобщение от ЕС, че депортациите на търсещи убежище афганистанци трябва да продължат, въпреки че Кабул помоли те да бъдат преустановени до октомври.

Министри от Германия, Австрия, Белгия, Гърция, Нидерландия и Дания заявиха, че спирането на депортациите ще "мотивира още повече афганистански граждани да напуснат домовете си". 

Въпреки това говорителят на вътрешното министерство в Гемания Стив Алтер заяви, че  близо 30 хил. афганистанци в страната са планирани за депортиране. Алтер каза пред репортери, че министерството "продължава да е на мнение, че в Германия има хора, които трябва да напуснат страната възможно най-скоро", предава ''Дойче Веле''.

В Холандия министърътът по въпросите на правосъдието и сигурността Аннеке Брукерс-Кнол каза пред парламента в Хага, че депортирането на афганистанци ще бъде спряно за следващите 12 месеца поради напредъка на талибаните.

Още по темата