Медия без
политическа реклама

Флиртът на Орбан с Путин предизвика протест в Будапеща

Шествие за "свобода на образованието" прерасна в антиправителствена демонстрация

24 Окт. 2023
Многохилядният протест срещу Орбан изненада властите, които очакваха демонстрация за учителски заплати.
https://twitter.com/SzabadonMagyar/status/1716508947362844759/photo/4
Многохилядният протест срещу Орбан изненада властите, които очакваха демонстрация за учителски заплати.

Хиляди унгарци излязоха снощи на протест в Будапеща срещу премиера Виктор Орбан и неговия флирт с руския президент Владимир Путин, с когото предизвикателно се ръкува в Пекин преди една седмица. Демонстрантите се събраха на Площада на героите, след което се спуснаха по улиците около улица "Андраши" и към площад "Октогон". Протестът бе свикан от неправителствени организации под предлог за свобода на образованието, но прерасна в антиправителствена демонстрация.

Image

Демонстрантите, развяващи национални знамена, флагове на Европейския съюз и украински знамена, настояваха за по-високи учителски заплати и се спряха пред гимназията "Колчес Ференц", от която петима учители бяха принудени да напуснат работа през септември миналата година. Тук Бенце Тот разказа как е напуснал държавното образование, след като е разбрал, че колегите му са уволнени. Той настоява, че правителството не се интересува от намирането на решение на проблемите, засягащи общественото образование, и добавя, че Шандор Пинтер, министърът на вътрешните работи, който отговаря и за образованието, е признал, че не разбира от този сектор, предаде агенция МТИ.

По пътя към площад "Октогон" участниците в шествието спряха пред сградата на руското посолство и завързаха лентички с националните цветове на оградата му, съобщава официалната медия, без да обясни какво общо имат руснаците с учителските проблеми в Унгария. От социалните мрежи се разбра, че протестиращите са скандирали сещу угодническото поведение на премиера Орбан към издирвания за военни престъпления руски президент Путин.

Орбан се срещна с Путин на 17 октомври в Пекин, където двамата бяха за форума "Един пояс, един път". Той бе единственият лидер от ЕС, който се включи във форума и който поддържа близки отношения с Путин след инвазията на Русия в Украйна. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, протест

Още по темата