Медия без
политическа реклама

Евростат потвърждава: зад волана ставам друг човек

Псувни, липса на дистанция и клаксони – някои особености на европейските шофьори

05 Юли 2020
Дейли пост

Държавите от Източна Европа са с най-смъртоносни пътища, особено България, Хърватия и Румъния, като в северната ни съседка са регистрирани 96 жертви на 1 милион жители.

Броят на хората, които загиват по европейските пътища, е намалял с повече от една трета през последните 10 години, сочат публикувани наскоро данни на Евростат, цитирани от БГНЕС.

През 2018 г. 23 339 души са загинали при пътнотранспортни произшествия в ЕС в сравнение с почти 37 000 през 2008 г.

Средно жертвите на пътния трафик в Евросъюза 52 на един милион жители.

Ирландия е държавата с най-безопасни пътища с 29 жертви на един милион жители, следвана от Дания и Швеция.

Гражданите на държавите от Южна Европа са по-склонни да проявяват недобросъвестно поведение, когато са зад волана, отколкото северните им съседи, установи проучване, публикувано в „Евронюз”. Французите и гърците пък са особено изобретателни по отношение на използваните от шофьорите изразни средства.

В анкета, проведена от „Ipsos” в 11 държави-членки на Европейския съюз 70 на сто от анкетираните във Франция и Гърция признаха, че обиждат други шофьори, което е значително повече от средните 55%.

47 % от гръцките шофьори си признават, че умишлено засичат автомобила на шофьор, който им е неприятен. Останалата част от тази класация, обаче, е заета от водачи основни от северни страни, включително Швеция, Холандия, Германия и Франция.

Що се отнася до използването на клаксона, испанците, гърците и италианците са сред най-малко срамежливите от всички анкетирани страни. Оказва се, че гръцките, италианските и полските шофьори са най-склонни да излязат от превозното средство, за да разговарят с друг шофьор.

От анкетата става ясно, че изпреварването на друга кола по магистралата от грешната страна е характерно основно за Холандия, Испания и Великобритания.

Онова, което обаче обединява масово европейските шофьори, е самочувствието, че те възприемат самите себе си като добри шофьори, а другите – като не толкова добри.

Помолени да опишат собственото си поведение зад волана, 97 % от анкетираните са използвали поне едно положително прилагателно заедно с „бдителност“ и „спокойствие“ – думи, използвани, съответно, от 76 и 59 на сто от анкетираните.

Едва 3 % са употребили израза „агресивни“, а едва 1% - са се определили като „безотговорни“.

Като цяло, 83 на сто от анкетираните са използвали поне едно отрицателно прилагателно, за да опишат поведението на други водачи, а почти половината - 45 %, се предпочели думата „безотговорно“.

"Стресиран", "агресивен" и "опасен" също са били сред популярните описания

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата