Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европол арестува на Канарите мъж, изпрал милиони от делото Магнитски

Разбита е група от руски граждани, за които досега е установено, че са купили 75 недвижими имота за 25 млн.евро

14 Дек. 2022Обновена
Европол

Европол арестува на  Канарските острови лице, за което се предполага, че е изпрало милиони от парите  от т.нар. дело Магнитски. Това съобщава европейската полицейска служба .

Името на делото произлиза от руския данъчен адвокат Сергей Магнитски, който почина в руски затвор през 2009 г., след като разкри огромни данъчни измами, извършени от руски данъчни служители. Беше установено, че 219 млн. евро са били откраднати чрез измама и изнесени от Русия. Именно за пране на част от тези пари става дума в сегашния арест.

Европейският съд по правата на човека осъди във вторник Русия за множество нарушения на човешките права във връзка с делото за смъртта на юриста Сергей Магнитски, починал в затвора през 2009 г. след като направи разкрития за мащабна корупционна мрежа, съобщи Би Би Си.

Смята се, че арестуваният е част група за пране на пари, кояо е прехвърлила милиони евро през банкови сметки в Европа, преди да изпрати средствата в Испания за закупуване на недвижими имоти.

По този случай досега в цяла Испания са конфискувани 75 имота на обща стойност 25 млн. евро.

Испанските следователи са успели да разкрият как част от тези мръсни пари са се озовали в испански недвижими имоти. Били са идентифицирани група лица – всички руски граждани с малко или никакви връзки с Испания, заедно с редица фиктивни компании без реална икономическа дейност.

Висш кадър от разузнавателните служби на Канада е задържан по подозрения за предаване на класифицирана информация на чуждестранни организации.

Мръсните пари или са били изпращани към банковите сметки на тези руски граждани, за които се предполага, че пребивават в Испания, за да купуват имоти, или са изпращани на испански агенции за недвижими имоти със силни връзки с руската общност, които биха купували имоти от името на предполагаеми клиенти.

На 2 юни 2021 г. Съединените щати осъществиха най-голямата досега антикорупционна акция, като санкционираха три български лица и техните мрежи, обхващащи 64 субекта, заради участието им в широка корупция в България.

Европейският център за финансови и икономически престъпления на Европол предостави специализирана подкрепа за разследването. Един от нейните специалисти беше изпратен в Тенерифе, за да осигури подкрепа на място на испанските следователи по време на деня на действието.

Евроюст предостави значителна подкрепа чрез управление на европейски заповеди за разследване и искания за информация, изпратени до 12 различни юрисдикции.

Разследването в Испания е извършено от испанската национална полиция (Policía Nacional) под координацията на Специалната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност и Националния висш съд.

На 2 юни САЩ обявиха безпрецедентни санкции за корупция по закона "Магнитски" срещу трима българи - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, и на 64 дружества, свързвани с тях.

"Сега" припомня: 

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му е и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Браудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Браудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като "враг номер 1 на Путиновата държава". През 2007 г. неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци.

Щом разбира, че офисът на фирмата му е претърсен и са иззети документи и печати, Браудър се свързва с Магнитски, който има репутация на безпогрешен специалист. Няколко месеца по-късно три от фирмите, притежавани от инвестиционния фонд, са уличени в укриване на данъци.

Финансистът и критик на Кремъл Уилям Браудър е бивш работодател на юриста Сергей Магнитски, починал в руски затвор след изтезания през 2009 г. Браудър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г.

Магнитски открива, че документите, конфискувани от офиса на "Хермитидж кепитъл", са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Изтеглени са обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара. Финансистът и адвокатът му веднага се обръщат към властите. Но вместо да разследва прехвърлянето на фирмите, прокуратурата повдига обвинения срещу двамата за данъчни измами. Браудър остава извън Русия, а Магнитски е арестуван на 24 ноември 2008 г.

След смъртта на юриста Браудър започва световна кампания на името на Магнитски срещу нарушаването на човешките права.

"Това е огромно развитие. Ако нарушителите на човешките права не могат да пътуват до Европа, това ще бъде пагубно за тях", написа в Туитър Браудър, след като в понеделник стана ясно, че ЕС започва работа по европейски закон "Магнитски" по модела на американския пакет санкции срещу лица, които нарушават човешките права. През март Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за закон “Магнитски” за целия ЕС. Според евродепутатите трябва да има режим на санкции, включващи замразяване на активи и забрана за издаване на визи за лица, замесени в сериозно нарушение на човешките права. В списъка трябва да бъдат включени отделни хора, държавни и недържавни формирования, които са допринесли физически, финансово или чрез системна корупция за подобни злоупотреби или престъпления по света.

През август т.г. Европейският съд по правата на човека осъди Русия за множество нарушения на човешките права във връзка с делото за смъртта на Магнитски. Съдът в Страсбург изтъква специално, че Магнитски е бил малтретиран от надзирателите и тези факти не са били адекватно разследвани. Както и че не е получавал достатъчно медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са "поначало неадекватни", защото не е било уважено правото му на справедлив процес. Съдът призна Руската федерация за виновна, че е нарушила няколко точки от Европейската конвенция, и осъди страната да изплати на роднини на Магнитски 34 000 евро като обезщетение.

През 2012 г. САЩ приеха закона "Магнитски", който санкционира руски длъжностни лица, замесени в нарушения на човешките права. След това Конгресът направи закона глобален. Той позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушени правата, защото са разкрили корупция по върховете на властта. САЩ приложиха глобалния закон  срещу граждани и компании от България, Сърбия, Венецуела, Латвия, Камбоджа,Словакия, Саудитска Арабия. Сред санкционирание са депутатът от ДПС Делян Пеевски и намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Още по темата