Quantcast

Медия без
политическа реклама

Канада задържа висш полицейски служител по случая „Магнитски“

16 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС
Шефът на Кралската канадска конна полиция Камерън Ортиз е задържан във връзка с разследвания по случая "Магнитски".

Висш кадър от разузнавателните служби на Канада е задържан по подозрения за предаване на класифицирана информация на чуждестранни организации. Камерън Ортиз, който е генерален директор на Кралската канадска конна полиция, е работил по редица ключови разследвания, едно от които е свързано с голямо пране на пари по дело за корупция от страна на Русия, разкрито първо от адвоката Сергей Магнитски, съобщиха в."Глоуб енд мейл" и телевизия "Глобъл нюз". „Ортиз е имал достъп до самоличностите на канадски полицаи и оперативни работници, действащи под прикритие както в страната, така и в чужбина“, съобщи главната редакторка на вестника в Отава Мерцедес Стивънсън, като добавя, че съществуват сериозни притеснения, че някои от лицата под прикритие са застрашени.

През август стана ясно, че Ортиз е бил начело на разследването по делото за измама за над 230 млн. долара, за които се предполага, че са били взети от инвестиционния фонд „Хермитидж капитъл“ в Русия, оглавяван от Уилиям Браудър. Той  окачестви ареста на Ортиз като „изумителен“ в  Туитър. Властите не съобщават дали работата на Ортиз по случая „Магнитски“ е свързана със задържането му. Ако бъде признат за виновен по всички обвинения, той може да получи присъда от 37 години.

Сергей Магнитски умря при съмнителни обстоятелства в руски затвор през 2009 г., след като прекара в него 11 месеца. През август Европейският съд по правата на човека реши, че Русия е нарушила правото на живот, правото на свобода и сигурност, правото на справедлив процес, презумцията за невинност, както и забраната за изтезания в случая на Магнитски.

Още по темата