Медия без
политическа реклама

Европарламентът прояви равнодушие към страданията на Борисов

В почти празна зала само политическите приятели на ГЕРБ показаха съчувствие към неговите оплаквания от ареста

14 Септ. 2022Обновена
Манфред Вебер се злепостави в почти празната зала в Страсбург със своя демарш за реабилитация на Бойко Борисов пред евродепутатите
стопкадър
Манфред Вебер се злепостави в почти празната зала в Страсбург със своя демарш за реабилитация на Бойко Борисов пред евродепутатите

Шоуто на неколцината приятели на Бойко Борисов в Европарламента събра днес привечер оскъдна публика. Лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, Манфред Вебер (Германия) огледа почти празната зала в Страсбург и запита с огорчение: "Къде е левицата, къде са зелените?" Той бе инициатор на дебат по актуалната тема "Незаконен арест на лидера на опозицията в България?, разгадан от другите политически групи като предизборен демарш за повишаване на авторитета на бившия български министър-председател.

Вебер направи гаф още по обяд в залата в Страсбург, като се опита да отклони дебата от дискутираната тогава тема - речта за състоянието на Съюза на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, - за да рекламира собствената си по-късна политическа акция в подкрепа на Бойко Борисов. Той се опасяваше, че фалшивият алармен сигнал на ЕНП ще остане без отзвук, както и се получи.

Някои депутати реагираха с ропот и подвиквания, когато Вебер заяви, възползвайки се от правото си като лидер на група на изявление за речта на Фон дер Лайен: "Двама независими съдии обявиха ареста на опозиционния лидер в България Бойко Борисов за незаконен и това наистина е сериозно. Само исках дебат за върховенството на закона в България, но ми беше отказано от Зелените. Не политизирайте нещата, когато говорим за върховенството на закона!"

Очакванията му за повишаване на интереса не се оправдаха, защото записалите се за изказване 16 евродепутати бяха и основната маса слушатели на дебата за Бойко Борисов. В сутрешния дебат пред пълната зала участваха повече от 60 депутати и демаршът на Вебер извън темата сутринта само разобличи неговата инициатива.

Комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс (Белгия) отказа да забърка Еврокомисията в казуса "Борисов" и само напомни, че Брюксел следи цялостно състоянието на върховенството на закона в България. "ЕК няма компетенции по отделни случаи. Това е работа на националните съдебни органи", заяви той, без да спомене името на Бойко Борисов. Но отбеляза, че в България продължава да съществува проблем с отчетността на главния прокурор и с назначенията на съдии и членове на Висшия съдебен съвет, заради което страната е под двойно наблюдение от ЕК.

Нидерландецът Йерун Ленарс (ЕНП) запита като своя политически лидер Манфред Вебер: "Къде са социалистите, либералите, зелените на този дебат? Рейнедрс, защо сте тук? Дори не споменахте темата на дебата!"

Социалисти и либерали обаче участваха в дебата. Цветелина Пенкова (БСП) обърна внимание, че той е предизвикан три седмици преди парламентарните избори в България и че ЕНП и ГЕРБ злоупотребяват с Европарламента заради своите политически цели. Според нея целта е предизборна реабилитация на една политическа личност, свързана с кюлчета злато и пачки евробанкноти в чекмедже. Сходно мнение изрази и ирландката Клеър Дейли от левицата, която напомни също за финансовите връзки на Борисов с покаялия се дистанционно хазартен бос Васил Божков.

Остро изказване от групата на либералите направи румънката Рамона Стругариу. Представят ни Бойко Борисов за някакъв  герой и борец за демокрация, а Европейският парламент прие резолюция по време на неговото управление, когато имаше протести в България срещу корупцията на високо равнище и връзките на ръководни лица с организирани престъпни групи, припомни тя.

Андрей Ковачев и Андрей Новаков от ГЕРБ развиха тезата, че има връзка между ареста на Бойко Борисов и неговото противопоставяне на руската агресия в Украйна - защото едното станало веднага след другото. А съпартиецът им Емил Радев успя само да повтори въпроса на вече изказали се оратори от ЕНП: "Защо ги няма социалистите, либералите, зелените, защо отсъства Еврокомисията?"

В действителност от тях имаше представители, но нямаше тяхна подкрепа за Бойко Борисов.

Още по темата