Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европа измисли правила и за фунийките за сладолед след COVID-19

В заведенията в Италия трябва да си с маска, докато си прав, но след сядането на маса - я сваляш

14 Юни 2020
EПА/БГНЕС

С нови и доста странни правила Европа постепенно се връща към нормалния си начин на живот след коронавирусната пандемия, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Всяка държава въвежда свои разпоредби в опит да ограничи разпространението на COVID-19, но огромна част от тях озадачават и будят недоумение у европейците. Дори фунийките за сладолед фигурират в законодателството!

Италия е сред престаралите се в законодателно отношение държави на Стария континент. След като разглежда над 100 страници от изготвените от властите правила за работа след коронавирусната пандемия, Роберто Бруно знае точно какво да прави. Разпечатва и ги залепя из цялата си пицария и в магазина си за сладолед, заедно с табела с надпис: „Стига с тази хартия!“

„С партньора ми решихме да живеем на диета, която включва хляб и укази“, споделя Бруно, който все още не е възобновил сервирането в салона на пицарията си, въпреки че има право. Той се страхува, че може да обърка някоя от разпоредбите. "Един ден ни казват едно, а на следващия ден - съвсем друго", казва той. Сред правилата, които Бруно смята за объркващи, е, че клиентите трябва да носят предпазни маски, докато стоят прави, но не трябва да са с тях, когато седнат.

Централните и местните власти, както и здравните органи, могат да имат свое мнение, и често това е точно така. Резултатът е бъркотия от непрекъснато променящите се правила, които се различават от една до друга държава, от град до град, и понякога дори между два квартала.

Носенето на защитни маски е задължително в някои райони на Брюксел, но в други не е. Можете да бъдете глобени в края на улицата, ако не носите маска, а хората от другата страна се разхождат без маски.

Във Великобритания членове на различни семейства могат да се събират, но само в паркове и частни градини. Властите в Шотландия съветват хората, които се отбиват в дома на приятел, да останат в градината, но да не пипат нищо и да не използват тоалетната. Препоръчва се също да си носят свои прибори за хранене, ако си правят барбекю.

В Белгия хората отново могат да си ходят на гости по домовете, но трябва да изберат определен брой приятели, които имат право да канят за вечеря отново и отново. Не е възможно общуването с хора извън списъка. Това е правилото за т.нар. „социален балон“.

В изминалите три месеца Жофре Рукур, който е държавен чиновник в Брюксел, не може да посещава майка си. Първо заради карантината. На 10 май властите в Белгия обявиха „балона“, ограничаващ до 4-ма приятелите, с които може да се види. "Майка ми не може да реши от кое от петте си деца и внуци да се лиши, така че никой от нас още не я е виждал“, споделя Рукур. Той разказва също, че „не съм се включил в друг балон, тъй като искам да го пазя за майка си“.

Преди дни Белгия увеличи до 10 броя на хората, които могат да бъдат включени в "балона". Рукур се готви да се срещне с майка си и с другите роднини в градината. „Добре е, че поразхлабиха правилата за социалния балон, макар че още има затруднения“, споделя той. „Трябва през цялото време да броиш с кого се срещаш, всяка седмица“.

Белгия наскоро разреши на жителите си и да ходят на пазар в съседна държава – но при условие, че могат да докажат, че най-близкият магазин се намира на разстояние от поне 15 км.

В квартала Баарле-Насау границата между Белгия и Нидерландия преминава през магазин за дрехи. Нидерландските власти разрешиха на магазините да отворят по-рано, отколкото тези в Белгия - така собствениците могат да приемат клиенти само в половината от магазина и да блокират достъпа до рафтовете от белгийска страна.

В края на май Дания разхлаби ограниченията за пътувания, което позволи на партньори от различни държави отново да се срещат, но само след като пристигащият докаже чрез снимки или съобщения любовна връзка с датски гражданин, а продължителността трябва да е поне 6 месеца. Разпоредбата обаче бързо беше преразгледана заради протести, че се нарушава правото на личен живот. „Ако заявите с писмена декларация, че имате връзка, това е достатъчно“, обясни правосъдният министър Ник Хекеруп пред датската телевизия.

В по-топлата Италия пък приоритет е плажовете да са безопасни. Според първоначален план плажуващите трябваше да са изолирани зад плексигласови прегради, но той беше изоставен заради недоволство. Когато италианските плажове отвориха в края на май, на едни от тях карането на уиндсърф беше разрешено, но слънчевите бани бяха забранени, а на други - беше точно обратното. Повечето плажове сега разрешават и двете неща. Правителството нареди на местните власти да измислят начин, за да предотвратят струпването на много хора.

В Леричи кметът Леонардо Паолети в продължение на месеци изготвя план. "Правилата са прости: Някои плажове са само за местните, а други са за гостите на хотелите. Всички други могат да посещават останалите плажове", обяснява той.

Всички плажуващи трябва да си резервират място на пясъка чрез специално мобилно приложение. Не е необходима резервация за сядане на скалите край водата. Те са запазени за ограничен местни хора и за техните роднини. От тях се изисква да си носят документ за самоличност, да кажат номера си за социално осигуряване и да предоставят подписана декларация, че имат право да седят на скалите. „Къде е вирусът, или къде не е, няма значение. Важното е, че има правила и работата на нас, кметовете, е да прилагаме тези правила“, казва Паолети.

Някои правила обаче объркват дори и самия градоначалник. Например за фунийките за сладолед. Правилата за тях се различават значително в Европа. Много хора не знаят дали са разрешени или не. В Леричи продавачи на сладолед са смъмрени от местния представител на централната власт, че предлагат фунийки вместо само хартиени чашки. „Не виждам защо“, недоумява Паолети. Доколкото му е известно сладолед може да се предлага във фунийки. „За мен вече нищо няма смисъл“, казва още той.

На фона на многобройните регулации в Европа, има и сектори, които се оплакват, че законодателите са ги пренебрегнали. „Бяхме забравени по време на кризата“, написаха от Съюза на независимите секструженички в отворено писмо до премиера на Белгия. В опит да възобновят работа, съюзът предложи свои собствени правила.

 

Още по темата