Медия без
политическа реклама

ЕС измисли как да заобикаля Унгария

Будапеща няма да може да пречи с вето на общите решения в помощ на Украйна

24 Юни 2024Обновена
Виктор Орбан ще отпадне от някои общи решения в ЕС
ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан ще отпадне от някои общи решения в ЕС

Европейският съюз разработи механизъм, който ще му позволи да заобикаля ветото на Унгария върху закупуването на оръжие за Киев за сметка на приходите от замразените руски активи. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс" (ФТ), че механизмът за заобикаляне на ветото ще бъде "сложен, като всяко правно решение, но работещ".

Ръководителят на Евродипломацията изтъкна, че ЕС и преди е предлагал на Унгария схема, подобна на договорената между Будапеща и НАТО през юни. "Предложихме на Унгария: вашите пари няма да бъдат използвани по никакъв начин за подкрепа на Украйна. Не само за оръжия, но и за други цели", каза Борел. В замяна Будапеща трябваше да увери страните от ЕС, че няма да налага вето върху решенията за Украйна. Според ръководителя на евродипломацията обаче унгарските власти са отхвърлили това предложение.

Външните министри на ЕС ще обсъдят схема за заобикаляне на унгарското вето на среща на 24 юни, пише вестникът.
През май ФТ съобщи, че Унгария възпрепятства плановете на Европейската комисия (ЕК) за закупуване на оръжия за Киев с конфискувани приходи от реинвестирането на замразени руски активи и "блокира всичко, свързано с военна помощ за Украйна".

По-рано Съветът на ЕС прие резолюция, която задължава всички финансови институции на ЕС да започнат да превеждат два пъти годишно приходите от реинвестирането на руските активи на ЕК, която след това ще разпредели 90% от тези средства за оръжия за Киев и 10% за програми за икономическа помощ за Украйна. ЕК очаква по този начин да събира 2,5-3 млрд. евро годишно. Първото набиране на средства е планирано за юли 2024 г. В момента в ЕС са блокирани руски държавни активи на стойност около 210 млрд. евро. 

ВЕЛЗЕВУЛ

Унгарският министър-председател Виктор Орбан призова Урсула фон дер Лайен да бъде сменена на поста председател на Европейската комисия (ЕК), като определи последните пет години като най-лошите в историята на ЕС.

Орбан нарече Фон дер Лайен служителка на [Манфред] Вебер, която играе ролята на Велзевул. Запитан защо пречи на назначаването на фон дер Лайен за втори мандат, Орбан заяви: "Заради нейната ниска ефективност." "Зелената трансформация е пълен провал на управлението, миграционният пакет не решава проблема. Европа се нуждае от по-ефективно ръководство, има достатъчно талантливи политици, които могат да го направят", обясни премиерът в интервю за германската медийна група "Функе". "Но няма да назовавам имена", добави той.

В същото време Орбан се изказа положително за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. "Имам 100 процента доверие в Доналд Тръмп, не, 101 процента. Първата причина е, че той е човек на мира, не е започнал нито една война", каза премиерът.

На 7 март фон дер Лайен беше номинирана за кандидат за ръководител на ЕК на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ. Съгласно основните документи на Европейския съюз ръководителят на ЕК се назначава с решение на лидерите на общността на срещата на върха на ЕС и се одобрява чрез тайно гласуване в Европейския парламент, според резултатите от което кандидатът трябва да спечели мнозинство от гласовете. 

КОНТРААТАКА

Унгария ще блокира отпускането на 6,5 млрд. евро от Европейския механизъм за мир за Украйна, докато не се прекрати дискриминацията срещу унгарските търговски дружества в тази страна, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, който участва днес в среща с колегите си от ЕС в Люксембург.

"Днес дадох ясно да се разбере, че докато украинските власти не спрат да дискриминират унгарските компании, не може да става и дума за отпускане на сумата от 6,5 млрд. евро", заяви Сиярто на среща с унгарски журналисти. Той отбеляза, че в Украйна продължават опитите за съдебно преследване на най-голямата унгарска фармацевтична компания Gedeon Richter, която дразни местните власти само защото продължава да работи в Русия. По думите на министъра те искат да я лишат от лицензите ѝ, т.е. да затворят достъпа ѝ до украинския пазар. Преди време украинските власти добавиха най-голямата унгарска банка OTP, която също оперира в Русия, към списъка на "международните спонсори на войната"

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, Орбан

Още по темата