Quantcast
ЕП лепна на Унгария етикет "дефектна демокрация" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕП лепна на Унгария етикет "дефектна демокрация"

Евродепутатите ще я смятат за изборна автокрация
2 425
 архив
Виктор Орбан - премиер на една непълноценна демокрация

Европейският парламент прие днес резолюция за Унгария, в която се посочва, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация. Вместо това страната трябва да се счита за "хибриден режим на изборна автокрация". Текстът бе приет с голяма разлика в гласовете: 433 гласа "за", 123 "против" и 28 "въздържал се"

„На лице е консенсус, че Унгария вече не е демокрация“, заявиха депутатите, като се позоваха на редица международни индекси за Унгария. В резолюцията си евродепутатите сочат с пръст директно министър-председателя Виктор Орбан, който е на власт от 2010 г., и осъждат "целенасочените и систематични усилия" на неговото правителство да подкопае основните ценности на ЕС.

Членовете на ЕП също така разкритикуваха институциите на ЕС, че са допуснали демократичното отстъпление да остане без контрол. Липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за появата на "хибриден режим на изборна автокрация", т. е. конституционна система, при която се свикват избори, но не се зачитат демократичните норми и стандарти, заявяват евродепутатите.

ЕП задейства през 2018 година наказателна процедура срещу Унгария по член 7 от Договора за ЕС. В новия текст се посочва, че ценностите, залегнали в член 2 от Договора за ЕС, включително демокрацията и основните права в страната, са се влошили допълнително от 2018 г. насам, като обстановката се изостря от бездействието на ЕС.

ЕП изразява съжаление заради неспособността на Съвета на ЕС да постигне значим напредък в борбата с отстъплението от демокрацията. Евродепутатите подчертават, че член 7, параграф 1 от Договора за ЕС не изисква единодушие между държавите от ЕС, за да бъде установена очевидна заплаха от тежко нарушение на европейските ценности, нито да бъдат отправени конкретни препоръки и срокове. Те посочват, че всяко по-нататъшно забавяне на действията съгласно правилата на член 7 от Договора за ЕС за защита на ценностите на ЕС в Унгария би било равнозначно на нарушение на принципа на правовата държава от страна на самия Съвет на ЕС.

Евродепутатите настоятелно призовават Европейската комисия да използва в пълна степен всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване на еврофондовете с условия за спазване на принципите на правовата държава. ЕП призовава ЕК да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в рамките на европейския семестър и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд за правата на човека; да изключи от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава; и
да прилага по-стриктно правилата, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.

ЕП изразява загриженост за работата на конституционната и избирателната системa, независимостта на съдебната власт, корупцията и конфликтите на интереси и свободата на изразяване, включително медийния плурализъм. Евродепутатите са загрижени също за академичната свобода, свободите на вероизповедание, на сдружаване, правото на равно третиране, правата на малцинствата и на мигрантите, на търсещите убежище и бежанците.

Още

Две трети от парите на ЕС за Унгария отиват във фризера

30.11.2022

1255
Мигранти влязоха в тежки престрелки на сръбско-унгарската граница

25.11.2022

Обновена

14488
Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия

23.11.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

2931